Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Samfundsdeltagelse

Skizofreni og udviklingshæmning - Om et udviklingshæmmet menneske på kant med virkeligheden

En personlig fortælling om Chris - et menneske med skizofreni og udviklingshæmning.

Indhold

Hæftet indeholder fortællingen om Chris, som har en moderat grad af udviklingshæmning kombineret med skizofreni, og er en del af en serie som behandler kombinationen af udviklingshæmning og en række psykiske lidelser. Ligesom mange andre i tilsvarende situationer, har Chris' liv indtil nu været præget af svære symptomer, som først sent blev diagnosticeret og behandlet. Formålet er at sætte fokus på mennesker med den type dobbeltbelastninger og Chris' personlige fortælling om hans sygdom og vejen ind i behandling danner udgangspunkt for formidling af viden og vejledning i forhold til mennesker med skizofreni og udviklingshæmning.      

Konklusion

Skizofreni er en psykisk lidelse, der indebærer realitetsbrist og ofte fører til psykotiske tilstande, der giver sig udslag i en række symptomer. Det uanset om det rammer et menneske med udviklingshæmning eller ej. Det uderstreges, at mennesker med udviklingshæmning principielt kan udredes ligesom normalt begavede, og at symptomerne kan tolkes ind i det konventionelle diagnosesystem. Symptomernes fremtrædelsesform kan dog ændres i takt med en øget grad af udviklingshæmning. Ligesom psykiske lidelser i det hele taget ofte er udiagnosticerede for mennesker med udviklingshæmning, er det samme tilfældet for udviklingshæmmede med skizofreni. Der er dog ikke enighed om, hvorvidt skizofreni i højere grad rammer mennesker med udviklingshæmning end befolkningen i sin helhed. 

Ved identifikation af skizofreni blandt mennesker med udviklingshæmning, bør man i stigende grad være opmærksom på adfærdsmæssige symptomer i takt med en øget grad af udviklingshæmning, mens mennesker med en mere moderat grad ofte er i stand til at give udtryk for symptomer verbalt.

Der er ikke udviklet særlige behandlingsformer målrettet mennesker med udviklingshæmning, men ligesom andre med komplekse lidelser, kræver det en sammensat og tværfaglig behandling. Det afgørende er således ikke så meget at udvikle særlige behandlingsformer for mennesker med udviklingshæmning, men at sikre, at en eventuel skizofreni diagnosticeres og ikke overses af en grad af udviklingshæmning.  

Metode

Hæftet er en personlig fortælling om Chris og hans liv med en moderat udviklingshæmning og skizofren lidelse, som først sent blev diagnosticeret. Det er også fortællingen om de symptomer, der har gjort sig gældende for ham og om den behandling, han får for at afhjælpe dem. 

Den personlige fortælling danner også udgangspunkt for formidling af viden om kombinationen af udviklingshæmning og skizofreni og vejledning i, hvordan det håndteres professionelt. Hæftet har således et oplysende sigte, der skal sætte fokus på problemstillinger, som alt for ofte overses og derfor forbliver ubehandlede.  

Brugerfortællinger
Forfatter
  • Mette Egelund Olsen
Årstal
2013
Udgiver
Center for Oligofrenipsykiatri
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Find på bibliotek.dk

Se også

Brugerfortællinger;

Skizofreni og udviklingshæmning - Om et udviklingshæmmet menneske på kant med virkeligheden

Center for Oligofrenipsykiatri 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Mediers fremstilling af psykisk sygdom

KORA, 20 sider 2016
Forskning;

Oplevet diskrimination og stigmatisering blandt mennesker med psykisk sygdom

KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 87 sider 2013
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank