Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Samfundsdeltagelse

National handlingsplan om epilepsi 2013

Denne rapport beskriver barriererne mellem mennesker med epilepsi og dagens velfærdssamfund og giver et bud på, hvordan de kan nedbrydes.

Indhold

Rapporten indeholder en handleplan for mennesker med epilepsi med fokus på at nedbryde de barrierer, der gør sig gældende i mødet med dagens velfærdssamfund. De Barrierer, som mennesker med epilepsi oplever, er forbundet med en række behandlingsmæssige og sociale udfordringer, som i mange tilfælde er af tværfaglig eller -sektoriel karakter.

Handleplanen bygger på bidrag fra patientrepræsentanter og fagpersoner fra alle sektorer: Sundheds-, undervisnings-, uddannelses-, beskæftigelses-, handicap- og socialsektoren. På en konference om ”barriererne” i dagens velfærdssamfund har de bidraget med konkrete bud på, hvordan disse barrierer kan nedbrydes. Disse bud foreligger her som ”National Handlingsplan om Epilepsi 2013”.

Konklusion

Handleplanens anbefalinger er inddelt i tre grupper, henholdsvis generelle, børn og unge og voksne. I forhold til de generelle anbefalinger nævnes følgende:

Generelle:

  • Nationale retningslinjer for behandling af epilepsi: Der skal etableres nationale kliniske retningslinjer for behandling af al epilepsi. Disse retningslinjer suppleres med kvalitetsstandarder samt tværfaglige og tværsektorielle forløbsprogrammer og nationale kliniske kvalitetsdatabaser. Begrundelsen er, at epilepsi kan være en alvorlig diagnose, som kan påvirke bl.a. kognitive funktioner og medføre problemer med både indlærings- og erhvervsevne. Der er samtidig tale om en betydelig overdødelighed blandt mennesker med epilepsi i forhold til befolkningen i øvrigt.
  • Målrettet undervisning i uddannelsessystemet om epilepsi: Handicap og specialpædagogik skal være en obligatorisk del af alle uddannelser, som er målrettet arbejde med mennesker indenfor uddannelses-, social- og sundhedsområdet. Undervisning om epilepsi og de udfordringer, det kan give, skal være en integreret del af denne undervisning. Det begrundes, idet inklusion er sat på en tydelig politisk dagsordenmed særlig betydning for dagtilbuds- og skoleområdet, hvor pædagoger og lærere i stigende grad stilles overfor krav om at inkludere børn med handicap – herunder epilepsi – i undervisningen i klassen. Det kræver en øget viden om behov og begrænsninger hos målgruppen.

De øvrige anbefalinger fremgår af rapporten.

Metode

Handleplanen er blevet til på baggrund af en konference afholdt i forbindelse med Dansk Epilepsiforenings 50 års jubilæum i 2012. Formålet med konferencen var at gøre status over situationen for mennesker med epilepsi i Danmark, og dagens tema var barrierer for mennesker med epilepsi i deres møde med dagens velfærdssamfund.

En række fagpersoner på tværs af professioner og sektorer har ved denne lejlighed bidraget med anbefalinger til at reducere barriererne for mennesker med epilepsi i Danmark. Det er disse anbefalinger, som formidles i handleplanen. 

Lærebøger og værktøjer
Forfatter
  • Dansk Epilepsiforening
Årstal
2013
Udgiver
Dansk Epilepsiforening
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Dokumentation og udviklingsarbejde;

Audit af handleplaner – Kvalificering af handleplansarbejdet i Familieafdelingen, Hedensted Kommune

Center for Kvalitetsudvikling 2008
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Handleplaner - brugerindflydelse i udvikling af handleplaner

Aktivitetshuset i Middelfart 2001
Lærebøger og værktøjer;

Handleplaner og ledelse - arbejdet med pædagogiske handleplaner

VIHS - Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri 2012
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank