Med kniv og gaffel - Om at spise, når man er blind eller svagsynet
De fleste af os forbinder generelt måltidet med noget rart og noget, man hygger sig ved. Men har man en synsnedsættelse, har man ofte problemer med at spise. Man kan måske ikke rigtig se, hvad der er på tallerkenen eller på bordet. Det er vanskeligt at skære sin mad ud, og mange føler af den grund, at de ikke spiser så pænt, som de før har kunnet eller gerne vil kunne. Ydermere føler mange, at de bliver iagttaget af de seende.
Indhold
Hvis man, på grund af sin synsnedsættelse, ikke har det rart med at spise sammen med andre, vil det ofte bevirke, at man undgår selskabelighed og siger nej tak til invitationer, hvilket i sin yderste konsekvens kan medføre isolation og ensomhed.
Dette hæfte introducerer nogle enkle teknikker, som kan anvendes i forbindelse med måltidet, så man igen kan nyde et måltid sammen med andre – og koncentrere sig om det gode samvær i stedet for at bekymre sig om spisningen. Hæftet gennemgår, hvordan man kan agere i forhold til:
-
Selskaber
-
Plads ved bordet
-
Borddækning og servering
-
Bestik
-
Porcelæn
-
Glas
-
Tag selv-bord
-
Restauranter
-
Smørrebrød
-
Kød
-
Grøntsager
-
Salat
-
Suppe
-
Fisk
-
Spaghetti
-
Dessert
-
Kaffebord