Kvalitetsudvikling og brugerinddragelse (i antologi: Handicap, kvalitetsudvikling og brugerinddragelse)
Forskellige evalueringsmetoder med fokus på borgerinddragelse
Indhold
Denne bog er en antologi, der samler viden fra en række undersøgelser og udviklingsprojekter, som igennem de senere år har været gennemført inden for handicapområdet. Artiklerne i antologien har det til fælles, at de giver grundlag for nytænkning og inspiration i forhold til udviklingen af holdninger, handlinger og strukturer, som kan realisere de handicappolitiske intentioner. Formålet med antologien er at udbrede kendskabet til, hvordan forskellige faktorer og samspillet mellem dem indvirker på udviklingen af handicapområdet. Antologiens artikler er opdelt inden for tre temaer, hvor det tredje tema er Kvalitetsudvikling og brugerinddragelse.
I denne del af antologien præsenteres fire artikler med titlerne:
- Er aktionsforskning vejen til kvalitet?
- Fra psykiatri til erfaringsekspertise
- Når forandring er målet – om KUBI: KvalitetsUdvikling gennem BrugerIndflydelse
- Når brugere sætter dagsordenen, BIKVA-Modellen i praksis
Konklusion
De fire artikler i denne del af antologien behandler hvert sit tema under overskriften Kvalitetsudvikling og brugerinddragelse.
I den første artikel sættes der fokus på forskellige modeller for kvalitetsudvikling, idet forfatteren konkluderer, at måden hvorpå kvalitet defineres, spiller sammen med metoderne til vurdering af kvalitet. Det konkluderes, at modellerne ikke producerer kvalitet, men i højere grad ændrer den sociale serviceorganisation i en retning, som modellen definerer som kvalitet.
I den anden artikel beskrives et udviklingsprojekt, hvor brugere af psykiatrien blev uddannet som formidlere i informations- og undervisningssammenhæng til forskellige faggrupper. Det konkluderes, at brugere og professionelle skal være i stand til at indtage nye roller, hvis der skal sættes fokus på brugerstyret kvalitetsudvikling.
I den tredje artikel sættes der fokus på, hvordan KUBI-modellen kan sikre, at brugere reelt inddrages i kvalitetsvurderingen.
I den fjerde artikel sættes der fokus på BIKVA-modellen, hvor det konkluderes, at BIKVA-modellen til forskel fra KUBI-modellen kan give et mere systematisk grundlag til metodeudvikling, fordi BIKVA-modellen inddrager flere interessenter til metodeudviklingen af det sociale område end KUBI-modellen.