Handicap i dagligliv, politik og forskning (i antologi: Handicap, kvalitetsudvikling og brugerinddragelse)
Officielle og almene forståelser af begrebet handicap
Indhold
Denne bog er en antologi, der samler viden fra en række undersøgelser og udviklingsprojekter, som igennem de senere år har været gennemført inden for handicapområdet.
Artiklerne i antologien har det til fælles, at de giver grundlag for nytænkning og inspiration i forhold til udviklingen af holdninger, handlinger og strukturer, som kan realisere de handicappolitiske intentioner.
Formålet med antologien er at udbrede kendskabet til, hvordan forskellige faktorer og samspillet mellem dem indvirker på udviklingen af handicapområdet. Antologiens artikler er opdelt inden for tre temaer, hvor det første tema er Handicap i dagligdag, politik og forskning.
I denne del af antologien præsenteres fire artikler med titlerne:
- Historiske spor og nutidige udfordringer i handicappolitikken
- Handicap som social konstruktion: Hvor mange handicappede er der?
- Forbeholdne holdninger til handicappede
- Forskning reflekterer grundlæggende begreber inden for og uden for handicapområdet.
Konklusion
De fire artikler i denne del af antologien, behandler hvert sit tema under overskriften Handicap i dagligliv, politik og forskning.
I den første artikel pointeres det, at den handicappolitiske udvikling har betydet, at der er skabt politiske retningslinjer for samfundets værdigrundlag og støtten til målgruppen. Det konkluderes dog, at handicappolitiske intentioner ikke er forankret i den brede befolknings forståelse og tilgang til mennesker med handicap.
Den anden artikel sætter fokus på, at der i dag er en fælles international opfattelse af handicap som et relationelt begreb. Det konkluderes i artiklen, at der på trods af dette, stadig ikke er en fælles definition af handicapbegrebet og den praksis, der afledes heraf, i det danske samfund.
I den tredje artikel konkluderes det, at mennesker er meget tolerante over for mennesker med handicap, når de udtaler sig om generelle forhold, mens de er mindre tolerante, når det gælder menneskers specifikke holdninger til konkrete handlinger eller situationer.
Til sidst konkluderes det, at der bør iværksættes handicapforskning på universiteterne i Danmark, som kan sikre kontinuitet og sammenhæng i den danske handicapforskning.