Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Samfundsdeltagelse

At skabe deltagelse for borgere med handicap gennem frivillig faglighed

Fredericia og København har oprettet partnerskaber, der skal give nye muligheder for borgere med handicaps mulighed for deltagelse. I denne udgivelse kan du læse om, hvordan det har været med til at styrke borgernes livskvalitet, men også hvordan det har givet nye udfordringer.

Indhold

Denne udgivelse er en evaluering af to partnerskaber mellem kommuner, frivilligcentre og andre aktører i København og Fredericia. Begge partnerskaber har modtaget støtte fra satspuljen i perioden maj 2015 til marts 2018 med henblik på at udvikle tilbud til borgere med handicap, der modtager støtte efter Serviceloven, ved hjælp af frivillighed faglighed. Det betyder, at de frivillige har bidraget med en særlig faglig viden, som kan være af kulturel, social håndværksmæssig eller anden karakter.

Partnerskaberne har haft til formål at styrke de deltagende borgeres livskvalitet ved at styrke deres muligheder for at deltage i civilsamfundet. På den måde skal partnerskaberne også bidrage til at skabe større mangfoldighed i samfundets fællesskaber.

Grow your life er navnet på partnerskabet i Fredericia. Det har bestået af Fredericia Kommune, Frivilligcenter Fredericia og aftenskolerne SUK (Samvær Undervisning Kultur) og Den Kreative Skole. Parterne har blandt andet arbejdet med aftenskolekurser for både frivillige og borgere med handicap, sociale aktiviteter, afslutningsfester m.m. De deltagende borgere i dette projekt var udviklingshæmmede, der selv kunne komme omkring i byen med ingen eller mindre støtte fra andre, og de frivillige havde primært en pædagogisk eller socialfaglig baggrund.

Partner skabet i København fik navnet Frivillig kulturformidling til borgere med handicap. Det har bestået af Lavuk Stjernen og Lavuk Stjernens Venskabsforening i København (et dagtilbud for borgere med handicap), Frivilligcenter Vesterbro, Kgs. Enghave og Valby samt Statens Museum for Kunst. Der blev blandt andet arbejdet med aktiviteter og uddannelse på Statens Museum for Kunst og andre kulturelle lokationer, aktiviteter på tværs af dagtilbud og frivillige samt udflugter i øvrigt. Mange af de deltagende borgere i dette partnerskab har stort behov for støtte, og medarbejdere fra Lavuk Stjernens dagtilbud har derfor deltaget i aktiviteterne sammen med borgerne. De frivillige har især haft en kultur- eller formidlingsmæssig baggrund.

Metode

Evalueringen tager udgangspunkt i dokumentationen af centrale elementer af de to partnerskabers forandringsteorier. De to partnerskaber har stået for dokumentationen af projektet. Derudover baseres evalueringen på to casestudier af begge partnerskaber, som VIVE besøgte to gange i 2017, som indebar observationer og interview med partnere, frivillige, borgere og medarbejdere.

Evalueringen har haft fokus på:

  • Udvikling, organisering og drift af partnerskaberne og deres betydning for aktiviteter og samarbejde på aktivitetsniveau
  • De konkrete aktiviteter og både frivillige, borgere og medarbejderes deltagelse i disse
  • Det oplevede udbytte for borgere med handicap og de andre deltagergrupper.
Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • VIVE
  • Helle Hygum Espersen
  • Leif Olsen
Årstal
2018
Udgiver
VIVE
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Befolkningens holdninger og handlinger i relation til personer med handicap

Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd, 87 sider 2015

Ferie, ledsagelse og fritidsaktiviteter for voksne med funktionsnedsættelse

Socialpædagogernes Landsforbund, 3 sider 2014

Kulturudviklingstilbud i Sønderborg Kommunes Handicap og Socialpsykiatri

Sønderborg Kommune, University College Syddanmark 2012
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank