Årsberetning 2011 for Ligebehandlingsnævnet
2011 var året, hvor sager om de "andre forskelsbehandlingsgrunde" (alder, handicap med videre inden for arbejdsmarkedet), fyldte meget i forhold til de tidligere år. Af de 191 afgjorte sager i 2011 drejede de 79 sig således om alder og handicap, hvilket er mere end en fordobling set i forhold til 2010. Læs mere i denne årsstatistik for Ligebehandlingsnævnet.
Indhold
I denne årsberetning for Ligebehandlingsnævnet kan du læse om de klager, nævnet har behandlet i 2011.
Ligebehandlingsnævnet behandler klager over forskelsbehandling og diskrimination inden for arbejdsmarkedet på grund af:
- Køn
- Hudfarve og race
- Religion eller tro
- Politisk anskuelse
- Seksuel orientering
- Alder
- Handicap
- National oprindelse
- Social oprindelse
- Etnisk oprindelse
Nævnet behandler også klager over forskelsbehandling uden for arbejdsmarkedet på grund af:
- Etnisk oprindelse
- Køn
Konklusion
Det kan konstateres, at der i 2011 blev truffet flest afgørelser om ”andre forskelsbehandlingsgrunde”, det vil sige afgørelser, der drejer sig om forskelsbehandling inden for arbejdsmarkedet på grund af alder, handicap med videre. 54 af sagerne drejede sig om forskelsbehandling på grund af alder, 18 omhandlede forskelsbehandling på grund af handicap, og en lille håndfuld angik national oprindelse, religion eller tro samt social oprindelse. Der er tale om en fordobling af sagsantallet på dette område set i forhold til 2010. Der blev ligeledes truffet en hel del flere afgørelser om forskelsbehandling på grund af etnisk oprindelse i 2011.
Nævnet traf i 2011 afgørelse i 43 sager, der handlede om forskelsbehandling på grund af etnisk oprindelse. Det er det højeste antal sager siden nævnets debut den 1. januar 2009. Klager fik medhold i fire sager, og kun i to sager blev der givet en godtgørelse. Et særskilt afsnit i beretningen ser nærmere på, i hvilket omfang klagerne har været i stand til at løfte deres del af bevisbyrden i de afgørelser, som nævnet har truffet om forskelsbehandling på grund af etnisk oprindelse.
Med hensyn til antallet af sager, hvor klagerne fik medhold, var der i 2011 nogenlunde det samme mønster som i de foregående år. I ca. halvdelen af sagerne faldt afgørelsen ud til klagernes fordel. Der er derimod stor forskel på, i hvilke typer sager klagerne fik medhold. I klager over forskelsbehandling på grund af køn eller alder, handicap med videre fik klagerne medhold i lidt over halvdelen af sagerne, mens klagerne over forskelsbehandling på grund af etnisk oprindelse kun fik medhold i knap en femtedel af sagerne.