Sundhedstilstanden blandt voksne med udviklingshæmning
Denne rapport har til formål at sætte fokus på mennesker med udviklingshæmning i arbejdet med at reducere uligheden i samfundet. Det gør den ved at se på, hvor mange personer der er registreret med udviklingshæmning og på dødeligheden blandt denne gruppe sammenlignet med den generelle befolkning.
Indhold
Rapporten har til formål at identificere mennesker med udviklingshæmning ud fra de eksisterende registre samt beskrive sundhedstilstanden blandt personer med udviklingshæmning ved at se på dødeligheden og sammenligne denne med dødeligheden blandt den øvrige befolkning i Danmark.
Rapportens første del beskriver, hvordan mennesker med udviklingshæmning identificeres, og udarbejder på baggrund af forskellige registre en statistisk optælling af personer med udviklingshæmning. Her kan du bl.a. læse, hvor mange personer med udviklingshæmning der er i den danske befolkning ved 15-årsalderen opdelt efter fødselsårgang og køn. Rapportens anden del beskriver sundhedstilstanden hos voksne med udviklingshæmning ved at se på dødeligheden blandt denne gruppe og sammenligne denne med dødeligheden i den generelle befolkning.
Konklusion
En almindelig inddelingen af udviklingshæmning efter Intelligenskvotient (IQ) er:
- Let udviklingshæmning (IQ: 50-69). Denne gruppe udgør ca. 85 % af gruppen af udviklingshæmmede.
- Moderat udviklingshæmning (IQ: 35-49). Denne gruppe udgør ca. 10 % af gruppen af udviklingshæmmede.
- Svær udviklingshæmning (IQ: 20-34). Denne gruppe udgør ca. 3-4 % af gruppen af udviklingshæmmede.
- Dyb udviklingshæmning (IQ: lavere end 20). Denne gruppe udgør ca. 1-2 % af gruppen af udviklingshæmmede.
I Danmark foregår der ikke en løbende registrering af personer med udviklingshæmning, derfor kan man ikke præcist afgøre, hvor mange mennesker der findes med udviklingshæmning.
- I rapporten er der identificeret 73.445 personer med udviklingshæmning, heraf 40.104 mænd og 33.341 kvinder.
- Hos dem, der er født i perioden 1985-1995, er den samlede forekomst af moderat, svær eller dyb udviklingshæmning beregnet til 3,2 pr. 1.000.
- Blandt den generelle befolkning er forekomsten af udviklingshæmning uanset grad beregnet til 16-19 pr. 1.000.
- Sammenlignet med dødeligheden i den generelle befolkning er der en betydelig overdødelighed for personer med udviklingshæmning for begge køn og i alle aldersklasser.
Metode
Undersøgelsen er baseret på data fra:
- Landspatientregisteret
- Dødsårsagsregisteret
- Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister
- Det Nationale Cerebral Parese Register
- Det Centrale Personregister