Indgreb som en del af den kriminalpræventive sociale indsats
Denne publikation er henvendt til dig, som arbejder med kriminalpræventive indsatser for personer med udviklinghæmning og lignende, der er anbragt på en boform.
Indhold
I denne håndbog er der viden om de indgrebsmuligheder, som i dag bruges på daglig basis af mange socialpædagoger i henhold til personer med udviklingshæmning på boformer. Håndbogen er skrevet i forbindelse med de lovændringer, der trådte i kraft i 2013 omhandlende styrket fuldbyrdelse af strafferetlige foranstaltninger.
Indgrebsmulighederne indebærer:
- Indskrænkning i anbragtes adgang til internet g telefon
- Undersøgelse af anbragtes opholdsrum og ejendele
- Inddragelse af anbragtes effekter
- Aflåsning af den anbragtes bolig for natten
Hensigten med denne håndbog er dog, at den gerne skal give anledning til refleksion og skabe behov for at arbejde mere metodisk med risikovurderinger.
Målgruppen for lovændringen og håndbogen er voksne med udviklingshæmning og lignende, der i henhold til en strafferetlig afgørelse er anbragt på boformer for voksne. Derfor har håndbogen til hensigt at støtte ledelse og medarbejdere på boformer med at implementere de nye lovbestemmelser efter retningslinjerne. Det skal sikre, at indgrebsmulighederne kun bruges, når alle betingelser er opfyldt.
Håndbogen har særligt fokus på:
- At beskrive rammerne for indsatsen og andre relevante lovgivninger på det givne område
- At præsentere væsentlige aspekter af den professionelle tilgang til den kriminalpræventive sociale indsats
- At beskrive formål med og konkrete metoder til risikovurdering
Metode
Håndbogen bygger på kvalificeret sparring og input fra en lang række relevante aktører herunder specialister og fagpersoner i psykiatrien og det sociale område.
De cases, der beskrives i håndbogen, er alle fiktive, og skal blot fremhæve forskellige konkrete vinkler og budskaber.