Handicap - status i Grønland 2019
Personer med handicap er en stor og meget sammensat gruppe, der omfatter personer med både fysiske, psykiske, sensoriske og intellektuelle handicap. For mange medføreret handicap ulige muligheder i samfundet i forhold til personer uden handicap.
Indhold
Denne rapport fokuserer på, hvordan de grønlandske myndigheder gennemfører og overholder FN’s Handicapkonvention. Konventionen pålægger Grønland at sikre, at personer med handicap har samme muligheder som andre, for eksempel i forhold til uddannelse, bolig og beskæftigelse.
Rapporten giver først en kort beskrivelse af udviklingen på området. Dernæst redegøres der i korte træk for handicapkonventionen og for, hvilken grønlandsk lovgivning, der har betydning i forhold til konventionen.
Derefter nævnes der en række udvalgte temaer og giver anbefalinger til, hvor menneskerettighederne kan styrkes i Grønland. Temaerne er:
- Uddannelse
- Tilgængelighed
- Retten til et selvstændigt liv
- Indsamling af data og statistik om handicap
- Muligheden for individuel klageadgang til FN’s Handicapkomité
Desuden beskrives relevansen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling for personer med handicap i Grønland.
Konklusion
Institut for Menneskerettigheder og Grønlands råd for Menneskerettigheder anbefaler blandt andet, at:
- Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke samt Illiniarfissuaq – Institut for Læring sikrer, at lærerstuderende og lærere på efteruddannelse undervises i at inkludere elever med forskellige typer handicap, blandt andet ved hjælp af relevant undervisningsmateriale, med henblik på, at alle lærere, herunder i folkeskolen, opnår kompetencer til at undervise elever med forskellige typer af handicap.
- Naalakkersuisut indfører klare standarder om tilgængelighed til byggeri, offentlige transportmidler og offentlige hjemmesider samt sikrer effektiv kontrol med efterlevelse heraf.
- Hver kommune foretager en kortlægning af, hvilke af kommunens borgere, anbragt i Danmark, der kan hjemtages fra Danmark.
- Naalakkersuisut sikrer, at der bliver tilvejebragt og ajourført data og statistik vedrørende udviklingen i levevilkårene for personer med handicap, herunder på væsentlige samfundsområder såsom uddannelse, beskæftigelse og sundhed.
- Grønlands Selvstyre i dialog med Danmark ophæver det territoriale forbehold for Grønland, således at tillægsprotokollen til handicapkonventionen om individuel klageadgang træder i kraft for Grønland.
Institut for Menneskerettigheder og Grønlands råd for Menneskerettigheder anbefaler desuden, at Grønland indfører et generelt forbud mod diskrimination, herunder diskrimination på grund af handicap. Dette tema er dog ikke behandlet i denne rapport, men derimod i rapporten "Ligebehandling - Status i Grønland 2019".
Metode
I Grønland er der meget lidt data og statistik om personer med handicap, ligesom der er store udfordringer med data- og registreringskvaliteten på handicapområdet. Det eksisterende datagrundlag består alene af registerdata, herunder fortrinsvist fra kommunerne, og der er således intet surveybaseret datamateriale på handicapområdet. Hvor registerdata er indsamlet af myndigheder til administrative formål, er surveybaseret data ofte baseret på standardiserede spørgeskemaer og har til formål at opnå viden om udbredelsen af et bestemt fænomen.