Fra institution til egen bolig
Evaluering af institutionsbegrebets ophævelse
Indhold
Set i et historisk perspektiv kan man tale om en trinvis integration af mennesker med funktionsnedsættelser i samfundet. Med servicelovens indførelse, og dermed ophævelsen af institutionsbegrebet, ønsker man, at voksne med funktionsnedsættelser synliggøres og integreres som en naturlig og uundværlig del af lokalmiljøet og samfundet.
Evalueringsrapporten ønsker at:
- Undersøge, hvilken betydning institutionsbegrebets ophævelse har for voksne med funktionsnedsættelsers livsvilkår. Herunder boligforhold, selvbestemmelse kontra omsorgssvigt.
- Undersøge, hvordan servicelovens målsætninger påvirker hverdagens praksis i amter og kommuner.
- Undersøge, hvordan de ændrede rettigheder påvirker medarbejdernes roller og arbejdsopgav.
Konklusion
Evalueringsrapportens overordnede konklusion er, at servicelovens regelsæt om institutionsbegrebets ophævelse på et overordnet plan har haft en positiv effekt på boligsituationen for borgere med funktionsnedsættelser.
En anden konklusion er, at intentionen om boliger for voksne med funktionsnedsættelser og deres adgang til fleksible ydelser i høj grad er afhængige af et kulturskifte blandt personalet på området.
Evalueringens tredje hovedkonklusion er, at serviceloven er et godt og fremsynet regelsæt, der muliggør samarbejdet mellem forskellige interessenter - såsom borgere, pårørende, medarbejdere og politikere – og kommuner, forvaltninger samt faggrupper.
Metode
Evalueringsrapportens metodiske tilgang beskrives i den fulde rapport: ”Evaluering af erfaringerne med institutionsbegrebets ophævelse på handicapområdet”, der kan hentes på Socialministeriets hjemmeside www.sm.dk