Dementes retsstilling
Om beskyttelse af demente borgere
Indhold
Undersøgelser peger på, at der i de kommende år vil blive flere demente i vores samfund. Det har skabt et øget fokus på de juridiske spørgsmål omhandlende dementes retsstilling. Den 1. januar 1997 trådte værgemålloven i kraft, hvor det beskrives, at beskyttelse efter denne lov kun kan iværksættes efter aktuelt behov, og at anvendelsen af loven skal begrænses til det absolut nødvendige. Det betyder, at mange demente ikke vil opfylde kravene til at få beskikket en værge, og derfor er henvist til uformel beskyttelse.
Undersøgelsens fokus er på den baggrund at belyse og vurdere værgemålsloven og klarlægge retsstillingen for demente personer, der ikke er under værgemål med henblik på at skabe relevante løsningsmodeller, der både kan sikre de dementes retsstilling og ligeledes bistå de pårørende i at varetage de dementes personlige og økonomiske forhold.
Konklusion
På baggrund af undersøgelserne konkluderes det, at værgemålsloven, som det offentliges tilbud om formel beskyttelse af demente, udgør et stort fremskridt i forhold til tidligere myndighedslov.
Undersøgelsen giver dog anledning til at foreslå forskellige anbefalinger, der med fordel kunne implementeres for yderligere at sikre dementes retsstilling, hvilket blandt andet er:
- At dommeren forud for værgebeskikkelse med retlig handlefratagelse har pligt til personligt at møde og vurdere den demente.
- At der indføres kontinuerlig offentlig kontrol med den personlige værge.
At der indføres offentlig kontrol med pårørendes uformelle varetagelse af dementes økonomi.