Borgerens inklusion i lokale fællesskaber - En undersøgelse af tre sociale tilbud i Region Sjælland
I denne undersøgelse kan du læse om, hvordan praksis på tre botilbud henholdsvis fremmer og hæmmer den inkluderende indsats på voksenhandicapområdet.
Indhold
Denne bog undersøger tre botilbud ud fra følgende tre aktørperspektiver: Borgere og medarbejdere på de regionale sociale tilbud samt kommunale socialrådgivere. De tre botilbud Bo og Naboskab Sydlolland (Rødbyhavn), Glim Refugium (Lejre) og Synscenter Refsnæs (Kalundborg) retter deres indsatser mod følgende målgrupper på voksenhandicapområdet: voksne med udviklingshæmning, unge med sindslidelse eller unge med synshandicap.
Undersøgelsen har til formål at vurdere hvilke forhold, der henholdsvis hæmmer og fremmer kvaliteten af inkluderende indsatser for de enkelte borgere samt at pege på, hvordan disse indsatser kan udvikles indenfor de organisatoriske, økonomiske og lovgivningsmæssige rammebetingelser.
Bogen indeholder følgende kapitler:
- Inklusion og lokale fællesskaber
I dette kapitel finder du et kort historisk oprids af national og international socialpolitik på voksenhandicapområdet og en beskrivelse af begreber inklusion og lokale fællesskaber. - Forudsætninger og rammer for inklusion på voksenhandicapområdet
Her beskrives den historiske udvikling i synet på botilbuddenes målgrupper. - Undersøgelsesforskningsdesign
Dette kapitel beskriver udvælgelsesprocessen i forhold til valget af de tre botilbud, ligesom der redegøres for forskningsdesignet og metodevalget.
Følgende tre kapitler er case-analyser af de tre botilbud:
- Bo og Naboskab Sydlolland
- Glim Refugium
- Synscenter Refsnæs
- Hvad hæmmer og fremmer inklusion i lokale fællesskaber i de tre botilbud?
En tværgående analyse af hæmmende og fremmende faktorer i botilbuddene i forhold til den inkluderende indsats. - Mere om inklusion og fællesskaber
Her kan du læse en sammenfatning af undersøgelsens analyseresultater.
Bogen henvender sig i særlig grad til medarbejdere, ledere og bestyrelser på sociale tilbud på det specialiserede socialområde samt politikere og embedsmænd.
Metode
Undersøgelsen bygger på kvalitative metoder i form af observationsbesøg, individuelle interviews, parinterviews og fokusgruppeinterviews med medarbejdere og beboere på tre regionale botilbud. Desuden er socialrådgivere fra seks udvalgte kommuner blevet interviewet.