Sundhed i sociale tilbud – til voksne med særlige behov
Hvordan sikres sundhedsfremme i sociale tilbud? Det ønsker denne rapport at komme med inspiration til, hentet fra implementeringen af Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik på bo- og aktivitetstilbud for voksne med særlige behov.
Indhold
Baggrunden for denne pjece, udgivet af Sundhedsstyrelsen, er projektet “Lighed i sundhed”, hvori seks kommuner deltog. Formålet var at skabe et erfaringsgrundlag for, hvordan indsatsen med sundhedsfremme og forebyggelse kan tilrettelægges, hvor borgere på førtidspension, psykisk syge, udviklingshæmmede og misbrugere er den primære målgruppe. Det er ikke alle borgere, der er førtidspensionister eller modtagere af kontanthjælp eller sygedagpenge er socialt eller sundhedsmæssigt udsatte, men en stor del er.
Med dette materiale ønsker Sundhedsstyrelsen at inspirere til, hvordan medarbejdere på et praktisk plan kan organisere og gennemføre sundhedsaktiviteter i bo- og aktivitetstilbud med involvering af borgerne. Idékataloget bygger på Gladsaxe Kommunes erfaringer, der blev opsamlet i forbindelse med kommunens deltagelse i projekt ”Lighed i Sundhed” 2007-2009.
Det overordnede formål med sundhedsindsatsen i Gladsaxe Kommunes sociale tilbud var at skabe bevidsthed, motivation og rammer for deltagerne til at forbedre deres sundhed på egne præmisser. Dette foregik bl.a. gennem et fokus på medarbejdernes sundhedsmæssige kompetencer og adfærd, hvilket afspejlede sig i, at medarbejdere indgik som en vigtig del af projektet.
Pjecen berører to overordnede områder, som indsatsen for sundshedfremme kan opdeles i:
Organisering af indsatsen, der bl.a. handler om:
- Ledelsens opbakning
- Værdien af den sociale relation som motivationsfaktor
- Betydning af medarbejderengagement og tværfaglighed
Metoder og aktiviteter:
- Sundspolitiker
- Aktivitetsdag
- Kost
- Rygestop
- Fysisk aktivitet
- Orientering om aktiviteterne.
Konklusion
Livsstil tager lang tid at ændre radikalt, og forbedringer i sundhedstilstanden er vanskelig at måle på efter så kort en periode, som de tre år Gladsaxe Kommunes projekt har kørt. Men der er tegn på, at indsatsen har gjort en forskel.
En central faktor for, at det er lykkedes i Gladsaxe Kommune at implementere sundhed i de sociale tilbud, har været en tydelig politisk opbakning til projektet, som kunne mærkes igennem hele organisationen. Andre faktorer, der har haft stor betydning for processen, er: Et vedvarende ledelsesmæssigt fokus, opmærksomhed på betydningen af sociale relationer, kompetenceopbygning blandt medarbejdere samt ikke mindst en inddragelse af borgerne.