Slutevaluering af 'Sundhedsfremmeprojekt på bosteder for psykisk udviklingshæmmede' - Furesø Kommune
I denne rapport kan du læse slutevalueringen af projektet Styrk Sundheden, som er et projekt, der har til formål at fremme sundheden blandt brugere med udviklingshæmning på bosteder og aktivitetscentret i Furesø Kommune.
Indhold
Denne rapport er udarbejdet i forbindelse med slutevalueringen af 'Sundhedsfremmeprojektet for udviklingshæmmede på bosteder'. Projektet, som også er kaldet 'Styrk Sundheden', er et 3-årigt projekt, som har arbejdet for at fremme sund kost og bevægelse blandt personer med udviklingshæmning i Furesø Kommune.
Målet for projektet var at øge ressourcerne til at træffe sunde valg og skabe sunde vaner blandt personer med udviklingshæmning og personalet på bosteder og aktivitetscentre.
Rapporten er indelt i to hovedafsnit. Første afsnit præsenterer projektet, processen og kerneydelserne i projektet. Anden del evaluerer projektets enkelte mål ud fra en række indikatorer.
Konklusion
- Slutevalueringen viser, at projektet har været en succes. Projektet har været med til at skabe sundere kultur og rammer for måltider og fysiske aktiviteter på bosteder og aktivitetscentret i Furesø Kommune.
- Ledelse og personale er blevet mere bevidste om deres rolle for, at borgerne med udviklingshæmning kan foretage sunde ændringer i deres livsstil. Personalet er også blevet mere bevidste om, hvordan de kan være rollemodeller for borgerne.
- Det vurderes dog, at der er et stykke vej endnu, før sundhedsfremme bliver en naturlig del af det pædagogiske arbejde.
- Det er vanskeligt at vurdere, om brugerne, der har deltaget i sundhedssamtaler, har fået flere ressourcer til at skabe sig sundere vaner. Evalueringen indikerer dog, at brugerne har fået støtte, kropsbevidsthed og viden om, hvad der er sundt.
- 79 % af deltagerne har opnået et eller flere individuelle mål ved slutevalueringen.
- 84 % af deltagerne medvirker i fysiske aktiviteter ugentligt.
- 61 % af deltagerne har opnået en bedre sundhedstilstand på et eller flere parametre.
- 47 % af deltagerne har tabt sig målt ved BMI.
- 21 % har opnået og fastholdt en reduceret fedtprocent.
- 32 % af deltagerne har øget deres samlede muskelmasse.
- Det vurderes, at deltagernes trivsel er øget.
- Det vurderes, at brugernes motivation i høj grad opbæres af personalet og at deres fremgang derfor er sårbar. Det er derfor vigtigt at blive ved med at have fokus på sundhed.
Metode
Evalueringen er baseret på:
- Data fra sundhedssamtaler med borgerne.
- Spørgeskemaer om sundhed og trivsel besvaret af deltagerne.
- Spørgeskema om den enkelte borgers trivsel og motivation besvaret af personalet.
- Spørgeskema om personalets viden om sundhed og vaner besvaret af personalet.
- Registrering og observation af frekvens af og deltagelse i aktiviteter og tiltag.
- Interview med de daglige ledere.
- Opgørelse af kostdata baseret på indkøb af madvarer.