Rummelighedens rammer – Ansættelsesmuligheder for personer med hjerneskade, sindslidelse eller udviklingshæmning
Undersøgelse om lovgivningsmuligheder og begrænsninger til at understøtte mennesker med funktionsnedsættelsers tilknytning til arbejdsmarkedet
Indhold
Denne undersøgelse er bestilt og finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen. Baggrunden for at igangsætte denne undersøgelse skal findes i Regeringens handlingsplan for ”Flere i arbejde”, hvor målet er personer, der er ledige, på sygedagpenge eller som står uden for arbejdsmarkedet.
Målgruppen, som denne undersøgelse omfatter, er mennesker med udviklingshæmning, sindslidelse og hjerneskade, og har til formål at undersøge:
- Hvilke muligheder og begrænsninger, oplever jobkonsulenter, at der er i lovgivningen i forhold til at tilbyde beskæftigelse til mennesker, som af psykiske og/eller sociale årsager har begrænset arbejdsevne
- Hvilke forhold der har betydning for, om målgruppen kan tilbydes og fastholdes i en ansættelse
- På hvilken måde mennesker med selvoplevet sindslidelse adskiller sig fra både mennesker med og uden fysiske funktionsnedsættelser, når det drejer sig om deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at lovgivningen generelt giver et godt udgangspunkt for at understøtte, at personer, som har sociale og/eller psykiske problemstillinger, kan gives mulighed for at opnå tilknytning til arbejdsmarkedet. Det pointeres dog i undersøgelsen, at der er tre konkrete barriere i lovgivningen, hvor der mangler lovhjemmel i forhold til det støttebehov, som målgruppen kan have brug for i et ansættelsesforløb.
Barrierene er:
- Mulighed for at benytte isbryderordningen for de personer, som ikke kan opnå optagelse i en arbejdsløshedskasse, fordi de ikke har en uddannelse, der berettiger dem til ydelsen
- At personer i fleksjob får mulighed for ansættelse af en mentor
- Permanent eller længerevarende ansættelse af en støtteperson.
Som inspiration fremhæves det i undersøgelsen, at der er forhold, som kan gøre, at ansættelse på særlige vilkår kan blive optimeret:
- Når arbejdsgiveren kontaktes om en konkret ansættelse
- Når ansættelsen er udgiftsneutral
- Når den ansatte og arbejdspladsen matcher hinanden.
Metode
Undersøgelsen bygger på:
- 19 kvalitative interview med konsulenter, som er tilknyttet beskæftigelsesindsatsen for målgruppen
- Syv caseundersøgelser af arbejdspladser, som har ansat mennesker med udviklingshæmning, hjerneskade eller sindslidelse.