Handicap og beskæftigelse 2012 - Regionale forskelle
Der er regionale forskelle i Danmark på, om man som beskæftiget er betænkelig ved at samarbejde med personer med bestemte typer handicap. Sådan lyder konklusionen i denne rapport fra SFI om handicap og beskæftigelse.
Indhold
Denne rapport undersøger beskæftigelsen for personer med funktionsnedsættelser i landets fire beskæftigelsesregioner: Hovedstaden og Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland.
Rapporten undersøger blandt andet:
-
om der er forskel på beskæftigelsen mellem landets fire beskæftigelsesregioner
-
om beskæftigelsesudviklingen for personer med handicap har været den samme i de fire regioner
-
kendskabet til beskæftigelsesrettede støtteordninger for personer med funktionsnedsættelser
-
holdningen blandt beskæftigede personer til at arbejde sammen med personer med funktionsnedsættelser generelt og til synshandicap, mobilitetshandicap og en psykisk lidelse specifikt.
Konklusion
Undersøgelsen viser bl.a., at der ikke er signifikante forskelle mellem regionerne i beskæftigelsesandelen hverken for personer med eller uden handicap. I én region er beskæftigelsen for personer med handicap dog faldet fra 2010 til 2012, mens beskæftigelsen for personer uden handicap er steget i en anden region i samme periode. Tilsvarende er der ikke signifikant forskel på den generelle holdning til personer med handicap i beskæftigelsesregionerne. Men der er forskelle, når der spørges om holdningen til at arbejde sammen med en person med en bestemt type handicap.
Således er der i beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland ikke så stor betænkelighed ved at arbejde sammen med en person, der er blind. Ca. 15 % i region Hovedstaden og Sjælland vil være betænkelige, mens andelen for de andre tre regioner ligger mellem 17,7 og 19,4 %.
Er man kørestolsbruger, er der forholdsvis flest arbejdskollegaer i region Nordjylland, som vil være betænkelige ved at samarbejde, nemlig 11,6 %, mens andelen i region Syddanmark og region Hovedstaden og Sjælland er på henholdsvis 10,2 % og 9,7 %.
Metode
Datagrundlaget er spørgeskemaundersøgelser blandt personer i befolkningen mellem 16 og 64 år, som blev interviewet i forbindelse med Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelser i 2002, 2005, 2008, 2010 og 2012. Herudover er der benyttet registeroplysninger.