Naboskab i multietniske boligområder
Denne bog bidrager med nye perspektiver på det hverdagsliv, beboere i multietniske boligområder deler. Den peger på, at dette hverdagsliv er langt mindre konfliktuelt og dramatisk end det ofte fremstilles – dette til trods for beboernes etniske, sociale, religiøse, uddannelses- og jobmæssige baggrunde, som for beboerne blot er en normal og velkendt del af deres liv i de multietniske boligområder.
Indhold
Denne bog stiller skarpt på naboskab blandt beboere med forskellige etniske baggrunde, som lever i et såkaldt ’multietnisk boligområde’. ’Multietnisk’ er en betegnelse, som anvendes om boligområder, hvor andelen af beboere med etnisk minoritetsbaggrund overstiger 40 %.
Bogen henvender sig først og fremmest til forskellige praktikere på området, som for eksempel er beskæftiget inden for det boligsociale område, byplanlægning, arkitektur samt aktører på lokale og nationale politikområder.
Bogen er et resultat af et forskningsprojekt, der omhandler interetniske naboskabsrelationer. Projektet er en del af en forskningsalliance om ”social sammenhængskraft og etnisk diversitet”, som blev gennemført i 2010-2015.
Bogen beskæftiger sig med de sociale hverdagspraksisser, som beboere i multietniske boligområder deler, blandt andet som naboerne. Fokus ligger i den forbindelse især på sted, rum, hverdagsliv og sociale relationer. Hermed bidrager bogen med ny empirisk såvel som teoretisk viden om, hvad det indebærer at leve sammen i et multietnisk boligområde. Emnet fremhæves indledningsvist som et overset emne i nyere forskning og i den offentlige debat om indvandring og integration i byrum i Danmark.
Et af bogens hovedargumenter er, at livet i et multietnisk boligområde indebærer mindre drama end mange fremstillinger ofte peger på. Bogen peger i stedet på, at denne slags boligområder omfatter en indre styrke og robusthed, fordi der er mange forskellige former for dagligdagskontakt mellem beboerne, hvor det at ’dele steder’ kan medvirke til at fremme relationer.
Konklusion
- Bogen peger på en forskel mellem fortælling om - og praksis i multietniske boligområder. De eksterne perspektiver er problemfokuserede og beskriver områderne blandt andet som ”belastede” og ”ghettoiserede”. Men disse indfanger sjældent det hverdagsliv, beboerne lever i de multietniske boligområder.
- Bogen viser ligeledes, at der er en forskel mellem makro- og mikroniveauer i forhold til perspektiver på multietniske boligområder. Makroniveauet udgør et ’udefraperspektiv’ og mikroniveauet udgør et ’indefraperspektiv’.
- Bogen beskriver det at leve med forskellighed som noget nært, velkendt og normalt for beboere i multietniske boligområder og derfor noget, de ikke nødvendigvis tænker over. Bogen peger på, at der således er en hvis farveblindhed forbundet med det at dele hverdagsliv og boligområde.
- Bogen viser den sameksistens mellem mange forskellige mennesker med forskellige værdier, der kan være i et boligområde. Den påpeger i den forbindelse, at fællesskabet i et boligområde først og fremmest udgør en ”forbindelse” med udgangspunkt i det, man deler, nemlig det at bo på samme sted.
Metode
Bogen er baseret på et etnografisk feltarbejde udført i perioden februar til august 2010 og i efteråret 2011 i et multietnisk socialt boligområde i København.
Under dette feltarbejde blev der anvendt forskellige kvalitative metoder, hvoraf deltagerobservation var den mest fremtrædende. Feltarbejdet omfattede herudover 34 individuelle interview og en lang række samtaler med og hjemmebesøg hos beboere i forskellige aldersgrupper (16-77 år) og med forskellige baggrunde.