Myter om minoriteter i København
En rapport om ”danskere” og ”indvandreres” fordomme om hinanden samt en rapport om, hvordan man med italesættelse og aftabuisering kan være med til at aflive disse fordomme.
Indhold
Denne rapport har til formål at skabe et overblik over de fordomme, myter, stereotyper og arketypiske fortællinger, der findes om minoriteter i København samt hvilke fordomme minoriteter har om majoriteten.
Rapporten er opbygget således:
- Afsnit 2: Her præsenteres undersøgelsens hovedkonklusioner og anbefalinger.
- Afsnit 3: Her diskuteres det, hvordan ordene ”indvandrer” og ”dansker” anvendes i interviewene, og hvordan de skal forstås.
- Afsnit 4: Her beskrives det, hvad der udgør grobunden for myter og fordomme.
- Afsnit 5: Her beskrives det, hvordan fordomme og myter hænger sammen med, hvad der bredt kan forstås som følelser.
- Afsnit 6: Her redegøres der for, hvorledes informanterne i undersøgelsen opfatter ”danskere” og ”indvandreres” værdier.
- Afsnit 7: Her præsenteres de konkrete fordomme og stereotyper om ”indvandrere” og ”danskere”, der optræder hyppigst i interviewmaterialet,
- Afsnit 8: Her beskrives ”indvandreres” fordomme og holdninger til jøder.
- Afsnit 9: Her beskrives de fordomme, som handicappede møder ud fra undersøgelsens materiale.
- Afsnit 10: Her beskrives fordomme og myter om LGBT-personer.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at:
- Grobunden for fordommene mellem forskellige etniske grupper udgøres først og fremmest af den høje grad af grupperinger, som samtlige informanter beskriver. Eksempelvis beskriver informanterne, hvordan ”danskerne” og ”indvandrerne” i frokostpausen på arbejde i Føtex sidder ved hvert deres bord, hvordan der i boligområderne er meget lidt eller ingen interaktion mellem grupperne, og hvordan ”danskerne” og ”indvandrerne” i pauserne på gymnasierne hænger ud i separate grupper. Informanterne oplever ikke, at denne adskillelse på noget tidspunkt er blevet italesat i skolen, på ungdomsuddannelser eller senere i livet. Det er altså ikke alene sådan, at ”indvandrere” og ”danskere” for manges vedkommende lever næsten helt adskilte liv, men også sådan at denne adskillelse er tabuiseret.
- De fordomme om indvandrere, der optræder hyppigst i interviewmaterialet, er blandt andre, at indvandrere er kriminelle, at indvandrerkvinder er undertrykte/indvandrere undertrykker deres kvinder, at indvandrere er voldelige samt at indvandrere er uintelligente.
- De fordomme om danskere, der optræder hyppigst i interviewmaterialet, er blandt andre, at danskere er nærige, at danskere er ukultiveret, at danskere er kolde, og at danske piger er billige.
Rapporten afsluttes med at foreslå anbefalinger til en kampagne om fordomme og myter. Det vurderes blandt andet, at en kampagne, der sigter mod at starte en samtale på eksempelvis uddannelsesinstitutioner – og dermed bryde det tabu, der er omkring adskillelsen, italesætte de forestillinger, der findes grupperne imellem og de forskelle, der faktisk værdimæssigt og kulturelt kunne have god effekt. Herudover anbefales det at italesætte de oplevelser af diskrimination og årsagen til, at hændelser, der opfattes som diskriminerende, finder sted.
Metode
Undersøgelsen er baseret på fem kvalitative fokusgruppeinterviews samt tre kvalitative individuelle interviews.