Mit Liv – Mit Valg – En helhedsorienteret beskæftigelsesindsats
Hvis du arbejder med beskæftigelse og integration, kan dette hæfte være til stor inspiration. Du kan læse om et vellykket beskæftigelsesprojekt, som alle deltagere fik et stort udbytte af.
Indhold
Dette hæfte er udarbejdet af Integrationsnet, som er en del af Dansk Flygtningehælp. Integrationsnet er specialiseret i projekter til fremme af integration indenfor både pædagogisk støtte, beskæftigelse og afklaring. Dette hæfte beskriver erfaringer fra ”Mit Liv – Mit Valg”, som er et metodeudviklingsprojekt støttet af det Lokale Beskæftigelsesråd i Københavns Kommune.
Projektet er gennemført fra januar 2011 til december 2011. 16 familier, fortrinsvis fra Mjølnerparken, har været tilknyttet projektet. Integrationsnet håber, at hæftet kan inspirere sagsbehandlere og andre, som udfører projekter med denne gruppe af borgere.
Formålet med projektet var, at forældre og unge med flygtningebaggrund i Mjølnerparken ville opnå større tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Ligeledes var det formålet at udvikle en metode til en helhedsorienteret beskæftigelsesindsats i mindre ressourcestærke familier. Forløbet skulle skabe afklaring for den enkelte deltager, bringe dem tættere på arbejdsmarkedet og medvirke til, at de føler kontrol over og tager ansvar for egen livssituation.
Hæftet er delt op i følgende fem afsnit:
- Om projekt og målgruppe
- Erfaringer og udfordringer
- Resultater og anbefalinger
- Metode
- Projektindhold
Konklusion
- Deltagerne har opnået en større grad af kendskab til såvel pligter som rettigheder i forhold til det danske samfund. Det har givet deltagerne en større selvtillid og følelse af at være i stand til at hjælpe sig selv.
- De fleste kender nu kommunens opbygning og systemer. Det gør det muligt at forholde sig aktivt i forhold til fx jobcentret.
- Alle deltagere har gennemgået en helbredsafklaring, så de har en klar plan i forhold til deres sygdomsforløb.
- Deltagerne har fået afklaret deres familiære situation – også i forhold til deres børn.
- Alle deltagere giver udtryk for, at de føler, at deres sociale isolation er blevet brudt.
- Deltagernes kendskab til lokalområdet er blevet betydeligt større, og de er nu i stand til at profitere af de tilbud, som findes i deres lokalområde.
- Fremmødestatistikken er steget gennem hele projektforløbet. Alle deltagerne har deltaget i flere timer/dage end der oprindeligt var aftalt.
Selv om kun ganske få har opnået beskæftigelse eller praktik, er flere deltagere nu i en situation, hvor de har mod på og ideer til at komme ud på arbejdsmarkedet. På trods af at det er en temmelig langsommelig proces for denne gruppe af borgere, er der gode muligheder for, at jobcentret har fået en væsentlig mere motiveret gruppe af borgere med ønsker, vilje og egne mål.
Metode
Projektteamet har haft en helhedsorienteret tilgang til hver enkelt deltager og hendes familie.