Lige adgang til praktikpladser
Hvorvidt forskelsbehandles elever fra erhvervsskoler med etnisk minoritetsbaggrund, når virksomheder og erhvervsskoler indgår aftaler om praktik? Institut for Menneskerettigheder sætter fokus på emnet i denne rapport.
Indhold
"En del virksomheder ønsker ikke en ung med anden etnisk baggrund", blev det udmeldt mere eller mindre direkte til praktikkonsulenterne på erhvervsskoler. Det konstaterede Rockwool Fondens Forskningsenhed i en undersøgelse i 2006. Der er sket fremskridt sidenhen, men Institut for Menneskerettigheder påpeger fortsat, at vi ikke er i mål. Derfor ønsker Institut for Menneskerettigheder med nærværende rapport at følge op på den tidligere undersøgelse.
40 pct. af erhvervsskolernes praktikkonsulenter oplyste i den tidligere undersøgelse, at de i deres kontakt med virksomhederne om praktikpladser ofte eller af og til blev mødt med ønsker/krav til elevens etniske baggrund. I nærværende undersøgelse oplever 29 pct. af praktikkonsulenterne, at de ofte eller af og til bliver mødt med ønsker/ krav til elevens etniske baggrund.
På trods af, at der er sket en positiv udvikling, er det fortsat op mod en tredjedel, der oplever denne diskrimination. Institut for Menneskerettigheder påpeger, at virksomhederne handler i strid med loven, idet 'etnicitet' bliver et udvælgelseskrav.
Fokus for rapporten er:
- Hvilke ønsker/krav, virksomhederne fremsætter over for praktikkonsulenterne i forhold til valg af praktik.
- Hvilke begrundelser, virksomhederne anvender, når praktikanter med etnisk minoritetsbaggrund eller minoritetsreligion/tro bliver valgt fra.
- Praktikkonsulenternes reaktioner og overvejelser på et sådant valg.
Først indledes rapporten med et kort resumé, der kan læses særskilt, hvis du blot ønsker at skabe dig et overblik over rapportens hovedpointer. Dernæst følger fem kapitler:
- I det første kapitel beskrives baggrunden for at belyse temaet; At virksomheder ikke ønsker unge med anden etnisk baggrund end dansk og at det ikke er usædvanligt, at virksomheder stiller en række diskriminerende krav.
- I det andet kapitel sættes fokus på erhvervsskolerne i dag, herunder de største udfordringer, de står overfor.
- Det tredje kapitel præsenterer undersøgelsens empiriske grundlag.
- I fjerde kapitel analyseres de udfordringer, der kan være i forbindelse med praktikpladsformidling, for eksempel manglende sprogkundskaber eller det at bære tørklæde.
- Femte kapitel består af konklusion og anbefalinger til, hvordan formidlingen af praktikpladser bedst indrettes.
Konklusion
Institut for Menneskerettigheder konkluderer blandt andet, at:
- Virksomhedernes præferencer i forbindelse med valg af praktikant bygger på ikke-lovlige kriterier, idet en tredjedel af praktikkonsulenterne oplever, at etnicitet anvendes som kriterium ved til- eller fravalg af praktikanter.
- Begrundelser for at fravælge praktikanter med anden etnisk baggrund er blandet andet manglende sprogkundskaber. Der er ikke statistisk belæg for, at elever med etnisk minoritetsbaggrund i højere grad end elever med etnisk dansk baggrund savner sprogkundskaber. Derfor er denne begrundelse ikke tilstrækkelig.
- I forhold til praktikkonsulenternes håndtering af fravalg af elever med etnisk minoritetsbaggrund svarer tre ud af fire, at deres job er at servicere virksomhederne og derfor forsøger de at imødekomme virksomhedernes ønske. Samtidig foreslår de, at virksomhederne tænker i nye baner for eksempel ved at ansætte en elev med etnisk minoritetsbaggrund.
Metode
Rapporten bygger blandt andet på data fra en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt erhvervsskolernes praktikkonsulenter.