Kønsligestilling blandt etniske minoriteter i Danmark - Best practice og kortlægning af viden og indsatser
Denne rapport handler om kønsligestilling blandt etniske minoriteter i Danmark og kortlægger viden indenfor områderne familie, beskæftigelse og foreningsliv.
Indhold
Denne undersøgelse har til formål at kortlægge og vurdere viden, der virker fremmende for kønsligestilling blandt etniske minoriteter i Danmark. Kortlægningen er udarbejdet som en del af satsningsområdet Ligestilling og lige muligheder, som er et af Ligestillingsafdelingen under Ministeriet for Ligestillings satsningsområde omkring kønsligestilling blandt etniske minoriteter.
Rapporten består af fire dele:
- Første del indeholder en introduktion og en sammenfatning af rapportens hovedkonklusioner.
- Anden del præsenterer kortlægningen af kønsligestilling blandt etniske minoriteter i Danmark i forhold til projekter, litteratur og skriftlige kilder.
- Tredje del indeholder en analyse af best practice i forhold til projekter og indsatser om kønsligestilling blandt etniske minoriteter i Danmark.
- Fjerde del indeholder undersøgelsens fremadrettede anbefalinger i forhold til organisering af projekter på området.
Konklusion
- En stor del af litteraturen omhandler muslimske kvinder. Fremadrettet kunne fokus med fordel udvides til eksempelvis at omfatte højtuddannede kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, kvinder i blandede ægteskaber og kvinder med asiatisk baggrund.
- Der er mange gode kilder og indsatser på familie- og ægteskabsområdet, men også her kunne nye områder tildeles større opmærksomhed. For eksempel blandede ægteskaber, ændringer i familiestrukturen og mere selvstændige kvinder.
- Der er produceret en stor del kvatitativ og kvalitativ viden om særlige ægteskabsmønstre, kønsroller, normer og kultur. Temaerne på dette område forholder sig mere udtalt til kønsligestilling end de øvrige områder.
- Viden om beskæftigelse handler mest om barrierer for gruppen af kvinder med anden etnisk baggrund som for eksempel sprog, helbred, kønsrollemønstre, kultur og netværk.
- Fokus på mange af kilderne om foreningsliv handler også om barrierer i forhold til at få piger og kvinder til at deltage aktivt, som for eksempel helbred, kønsroller, arbejdsdeling i hjemmet og manglende viden om tilbud og interesse i forhold til at deltage.
Metode
Rapporten er baseret på:
- En interviewundersøgelse med fagpersoner og eksperter på området.
- En kortlægning af litteratur og kilder, projekter og indsatser på området.
- En analyse af best practice på baggrund af interview, spørgeskemaer og skriftligt materiale, som handler om ti udvalgte projekter.