Evaluering af projekt sundhedscaféer
I denne rapport kan du få indsigt i, hvordan sundhedscaféer i socialt udsatte boligområder kan mindske ulighed indenfor sundhedsområdet.
Indhold
I denne rapport kan du læse om projekt Sundhedscaféer samt evalueringen af dette initiativ.
I tidsrummet 2011 og 2013 har projektet fungeret som et åbent sundhedstilbud til beboere i Herredsvang, Trigeparken, Gelleruparken/Toveshøj, Bispehaven og Viby Syd. Målgruppen for caféerne har primært været borgere med etnisk minoritetsbaggrund, som ikke er tilknyttet arbejdsmarkedet og med begrænset uddannelse.
Flere undersøgelser viser, at beboere fra socialt udsatte boligområder med ovenstående karakteristika sjældnere opsøger sundhedstilbud. Derfor er sundhedscaféerne oprettet med det formål at nedbringe uligheden på sunhedsområdet. Hensigten med Sundhedscaféerne har i høj grad været, at borgerne har opnået balance i livet, fået en øget trivsel og egenomsorg samt tilegne sig flere ressourcer i forhold til at mestre deres liv.
Evaluering af Projekt Sundhedscaféer indeholder et borger- (individ) og et samarbejdsperspektiv (organisation). Indenfor begge perspektiver svarer evalueringen overordnet på to spørgsmål:
- Hvilken virkning har Projekt Sundhedscaféer haft?
- Hvad har betydning for, at indsatsen har virket?
Evalueringen henvender sig primært til Det Boligsociale Fællessekretariat og samarbejdspartnere i forhold til Sundhedscaféerne, herunder Magistraten for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
Derudover henvender rapporten sig til andre boligforeninger og kommuner med interesse for initiativer tilsvarende Sundhedscaféerne. Evalueringen af projektet har til hensigt at bidrage med viden til lignende projekter.
Konklusion
Evalueringen af projektet resulterer blandt andet i følgende observationer og anbefalinger til fremtidigt arbejde med sundhedscaféer:
- At målgruppen for sundhedscaféerne defineres mere tydeligt
- Borgerne, som kommer i sundhedscaféen, har et behov for det, som projektet tilbyder, men at det er begrænset, hvor stor succes de har med at tiltrække målgruppen
- At Sundhedscaféerne i højere grad burde målrette deres indsatser mod særligt udsatte borgere
- At projektet burde fremme mere hjælp til selvhjælp og henvise til andre aktiviteter og tilbud
- At projektet i højere grad bringes i spil og anbefales i kommunale sammenhænge
Metode
Som grundlag for evalueringen er der indsamlet en række data fra de pågældende Sundhedscaféer, som har udmundet sig i en indsatsteori.
Med udgangspunkt i denne indsatsteori er der foretaget ti interviews med borgere, som har benyttet sig af Sundhedscaféen for at afdække borgerperspektivet.