De skjulte ressourcer
I denne rapport evalueres en beskæftigelsesindsats for ægtefælleforsørgede kvinder med anden etnisk baggrund. Du kan således læse om selve beskæftigelsesindsatsen, deltagernes udbytte af denne, om indsatsen virker med mere.
Indhold
Denne undersøgelse fra CFBU (Center for Boligsocial Udvikling) fokuserer på kvinder med anden etnisk baggrund end dansk fra ikke-vestlige lande, der hverken er i beskæftigelse eller modtager offentlige overførselsindkomster, men bliver forsørget af deres ægtefælle. Disse kvinder kaldes ”ægtefælleforsørgede”.
CFBU har i 2013-2015 undersøgt en beskæftigelsesindsats for ægtefælleforsørgede kvinder i helhedsplanen.
Greve Nord. Formålet med den denne undersøgelse er ifølge CFBU, at erfaringer fra det beskæftigelsesrettede arbejde med ægtefælleforsørgede kvinder i Greve kan udbredes og dermed bruges som læring for helhedsplaner samt kommunale jobcentre, der ønsker at arbejde med ægtefælleforsørgede kvinder.
CFBU understreger, at der er flere gode grunde til at arbejde med ægtefælleforsørgede kvinder. De påpeger, at en indsats for denne målgruppe kan få positiv betydning både samfundsmæssigt, for kvindernes børn og familier samt for de enkelte kvinder selv.
Denne rapport viser kvindernes muligheder og barrierer for beskæftigelse samt hvad der i indsatsen virker for målgruppen. Dertil undersøger CFBU, hvordan en kommune og helhedsplan med boligsocialt indhold kan supplere hinanden og støtte målgruppen i vejen til beskæftigelse.
Rapportens opbygning:
- Efter en indledning præsenteres rapportens vigtigste konklusioner samt CFBU’s praksisnære anbefalinger.
- Derefter undersøges beskæftigelsesindsatsen for ægtefælleforsørgede kvinder i Greve i rapportens andet kapitel.
- I det tredje kapitel ser CFBU på de job- og uddannelsesresultater, som deltagerne i indsatsen for ægtefælleforsørgede kvinder opnår.
- I det fjerde kapitel er omdrejningspunktet, hvordan indsatsen virker. Her undersøges det, hvilke aktiviteter der har positiv betydning for deltagernes udbytte.
- I det femte kapitel undersøges det, på hvilke parametre indsatserne udvikler deltagernes arbejdsparathed, og dermed hvad indsatsen bidrager med i forhold til at skabe deltagernes job- og uddannelsesresultater.
- Det sjette kapitel belyser, hvordan arbejdet med at mobilisere ægtefælleforsørgede kvinder til indsatsen foregår, herunder hvilke fordele og udfordringer der er ved forskellige mobiliseringskanaler.
- I det syvende og sidste kapitel ser CFBU på, hvordan kommunen og helhedsplanen organiserer samarbejdet om indsatsen for ægtefælleforsørgede kvinder.
Konklusion
- Overordnet konkluderer CFBU, at beskæftigelsesindsatsen for ægtefælleforsørgede kvinder i Greve har en positiv effekt.
- Deltagerne kommer i signifikant højere grad i arbejde eller uddannelse end ægtefælleforsørgede kvinder fra en sammenlignelig kontrolgruppe.
- Det kræver et stort arbejde at mobilisere de ægtefælleforsørgede kvinder til at deltage i indsatsen.
Du kan læse en grundig gennemgang af rapportens konklusioner samt anbefalinger til helhedsplaner og kommuner i rapportens første kapitel.
Metode
CFBU har i 2013-2015 undersøgt en beskæftigelsesindsats for ægtefælleforsørgede kvinder i helhedsplanen Greve Nord.