Brugerundersøgelse om æresrelateret vold - En kvalitativ interviewundersøgelse med seks cases om kvinders og mænds erfaringer med at søge hjælp i forbindelse med æresrelateret vold
Denne brugerundersøgelse om æresrelateret vold har til formål at give en indsigt i de problemstillinger, som personer, der har været udsat for æresrelateret vold, oplever, når de søger hjælp.
Indhold
Undersøgelsen er kvalitativ og består af seks cases. Hver casebeskrivelse indeholder:
- Præsentation af den interviewede og andre vigtige personer i sagen
- Præsentation af konflikten
- Beskrivelse af hvilke faktorer, der udløste og optrappede volden
- Beskrivelse af den hjælp, som den interviewede har modtaget og de udløsende faktorer for at søge hjælp
- Fremadrettede idéer
De seks casebeskrivelser, du kan læse i denne publikation, handler om:
- Newal, en kurdisk kvinde på 21 år, som gennem hele sin barndom har været udsat for vold fra sin mor og bror. Som 14-årig blev hun tvangsgift med en onkel, der udsatte hende for vold og voldtægt.
- Samira, en kurdisk iransk kvinde på 18 år, som i gymnasiet blev kærester med Ahmed med libanesisk baggrund. Samiras forældre kunne ikke acceptere forholdet. De unge søgte hjælp hos ungerådgivning, LOKK og politiet blev inddraget i sagen, og gennem konfliktmægling har parret fået forældrenes velsignelse til at blive forlovet.
- Mushin, som er 47 år gammel og kom til Danmark i 1979. I 2005 opstod der en æresrelateret konflikt i familien, da Mushins søster ønskede skilsmisse, fordi hun var blevet forelsket i en anden. Mushin fik besked på at slå sin søster ihjel, men i stedet valgte han at beskytte hende. Mushin blev derefter selv overfaldet af sin far, svoger og nogle af farens venner. Både Mushin og hans kone er fortsat truet.
- Khadija, som 21 år og født i Libanon. Fra 11 års alderen oplevede hun, at hendes forældre stillede meget høje krav til hende. Samtidigt kæmpede Khadija for et mere selvstændigt liv, hvilket fik forældrenes kontrol til at tage til. Til sidst valgte Khadihja at stikke af hjemmefra. I dag bor hun hos sig selv og har fået kontakt til sin familie igen.
- Alisia er 22 år og er født i Libanon. Alisia har gennem hele sin barndom været udsat for vold af sine forældre. Som 21-årig kom Alisia på krisecenter efter en særligt grov voldsepisode. I dag har Alisia fået et nyt navn, men lever stadig et liv i angst som følge af volden.
- Meryem, som er 19 år og født i Afghanistan. Meryem kom til Danmark som 12-årig og begyndte i sine teenageår at få problemer med forældrene. Særligt moren synes, at hun var blevet for dansk. Som 16-årig blev Meryem derfor sendt på genopdragelsesrejse, hvor hun også skulle tvangsgiftes. Gennem SMS-beskeder og bistand fra den danske ambassade lykkedes det Meryem at komme tilbage til Danmark, hvor hun i dag bor for sig selv.