Boligsociale familiekurser - erfaringer for Amagerbro
I denne rapport kan du få indblik i, hvordan oplæg, diskussion og udflugter kan styrke familier samt hvilke overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv skal starte et boligsocialt familiekursus op.
Indhold
I denne rapport kan du få kendskab til en specifik case om et familiekursus for socialt sårbare familier med etnisk minoritetsbaggrund på Amagerbro.
Formålet med familiekurserne på Amagerbro har været at indgå i en større handlingsplan i bekæmpelsen af rekruttering til kriminalitet blandt børn og unge i dette boligområde. Familiekurset er derfor et samlet tilbud til familierne, som bliver introduceret til gode råd og redskaber til god kommunikation internt i familierne herunder fx konflikthåndtering. Derudover får forældrene kendskab til de krav og forventninger, der stilles til dem som forældrene i Danmark.
Rapporten bygger på en dybdegående undersøgelse fra dette kurses samt en række anbefalinger i forhold til planlægning af familiekurser såsom strukturering, rekruttering og selve forløbet. Erfaringerne fra disse familiekurser har til formål at inspirere og vise, hvilke betingelser der skal være til stede for at nå de opstillede mål. Rapporten er derfor målrettet boligsociale medarbejdere, som arbejder eller påtænker at arbejde med familiekurser.
Konklusion
Rapporten er tilrettelagt som en virkningsevaluering ved først at evaluere på erfaringerne fra familiekurset på Amagerbro og dernæst at fokusere på, hvad der virker i forskellige kontekster.
Rapporten konkluderer:
Resultater af familiekurset på Amagerbro:
- kurset har givet forældrene redskaber til at styrke kommunikationen internt i familien og håndtere konflikter
- familierne har fået bedre indsigt i det danske velfærdsystem
- kurset kan bygge relationer mellem de familier, som deltager i kurserne, hvilket særligt var gavnligt for de familier, som følte sig socialt isoleret
Rekruttering og målgruppe:
- det er vigtigt at finde balance i deltagergruppen ved både at have familie med forskellige behov såsom familier med stort behov for hjælp samt mere velfungerende familier, som kan agere rollemodeller
- det er af stor betydning, at der samarbejdes med SSP-medarbejdere, da man derved når ud til familier, som ikke selv melder sig til familiekurset
Faglige oplæg og sociale udflugter:
- det er vigtigt at overveje varigheden af oplæggene samt at holde sig til få, men klare pointer
- det er nyttigt at lave inddragende oplæg, så familierne selv får lov at diskutere
- det kan være nyttigt at lave udflugter til lokale institutioner og politistationen for at afmystificere disse steder
- det kan være vigtigt at planlægge, hvordan familierne skal rystes sammen, da disse sociale bånd kan være svære at etablere for disse familier
Metode
Familiekurserne på Amagerbro er fulgt henover et år, hvor der er lavet observationer af samtlige af kursets arrangementer for at få et dybdegående indblik i familiekursets betydning for deltagerne.
Observationerne er suppleret af en række interviews med deltagerne, SSP-medarbejdere samt to tovholdere på projektet. Derudover er der lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt forældrene, som har deltaget i familiekurset 2-3 år tidligere. Dette er gjort for at kigge på de langsigtede virkninger af familiekurset.