Aktuelle udfordringer og muligheder for forebyggelse af radikalisering og voldelig ekstremisme i Danmark
Formålet med nærværende analyse er at undersøge, hvordan forebyggelsesindsatsen har udviklet sig siden 2016, og hvordan stærke lokale fællesskaber fortsat kan agere bolværk mod radikalisering i 2019.
Indhold
Denne analyse er en opfølgning på rapporten ’Modstandskraft mod radikalisering og voldelig ekstremisme’, som blev udgivet af TrygFonden og CERTA Intelligence & Security i 2016. Rapporten satte fokus på potentialet i lokalmiljøers modstandskraft mod radikalisering og ekstremisme. Verden har forandret sig siden 2016, og således har også de udfordringer med radikalisering og voldelig ekstremisme, som fagpersoner, frivillige, forskere og borgere møder, forandret sig. Formålet med nærværende analyse er at undersøge, hvordan forebyggelsesindsatsen har udviklet sig siden 2016, og hvordan stærke lokale fællesskaber fortsat kan agere bolværk mod radikalisering i 2019. Analysen rejser spørgsmålene: Hvilke nu-og-her udfordringer gør sig gældende i forhold til radikalisering og forebyggelsen heraf? Hvordan har lokale udfordringer og muligheder for forebyggelsesarbejdet ændret sig siden 2016? Og hvad betyder ændringerne for den videre forebyggelsesindsats af radikalisering og voldelig ekstremisme i Danmark?
Konklusion
I 2019 fremstår radikalisering og voldelig ekstremisme som en mere fragmenteret og pluralistisk trussel, end det var tilfældet i 2016, hvor rapporten ’Modstandskraft mod Radikalisering og Voldelig Ekstremisme’ blev udarbejdet. Nærværende analyse er en opfølgning på denne rapport og er baseret på interviews med ressourcepersoner fra landets tre største byer samt den nyeste forskning om radikalisering og voldelig ekstremisme. Analysen konkluderer, at radikalisering i Danmark fortsat er en reel og alvorlig problematik i 2019. Omfanget og karakteren har imidlertid forandret sig siden 2016. Det er derfor centralt, at forebyggelsesindsatsen løbende tilpasser sig en verden i forandring. Militant islamisme udgør fortsat den primære trussel i forhold til radikalisering i Danmark, men den står ikke længere alene som den altoverskyggende form for ekstremisme. Højreekstremistiske miljøer er vokset i de seneste år både i Danmark og resten af Europa. Selvom nye ekstremistiske grupperinger, netværk og miljøer ikke i sig selv vurderes at udgøre en voldelig trussel i Danmark på nuværende tidspunkt, viser analysen, at tilgængeligheden og pluraliteten af ekstreme miljøer kan skabe grobund for en øget mobilisering til vold blandt voldsparate personer. Denne nye udvikling kan endvidere risikere at åbne for nye alliancer og konfrontationslinjer mellem forskellige ekstreme miljøer og grupper.
Metode
Analysen bygger på en række kvalitative interviews, gennemført i foråret og sommeren 2019 med genbesøg til flere af de lokalmiljøer, der blev afdækket i rapporten fra 2016. Der er foretaget interviews med personer, der er aktive i lokale foreninger, medarbejdere i boligsociale indsatser, opsøgende gadeplansmedarbejdere, medarbejdere i offentlige anti-radikaliseringsenheder, lokale myndigheder og politikredse.