Metode- og implementeringsguide: Social Færdighedstræning
Hvordan hjælper vi svært psykisk syge borgere til en mere selvstændig tilværelse? Det er kernespørgsmålet i den sociale færdighedstræning. Med Socialstyrelsens guide kan du blive klogere på metoden og hvilke effekter denne metode har for såvel borger som fagperson.
Indhold
I denne implementeringsguide kan du læse om Social Færdighedstræning (SFT), som er et gruppetilbud for svært psykisk syge borgere, der trænes til at blive mere selvhjulpne, herunder håndtering af symptomer. Erfaringerne viser, at metoden bl.a. har haft positive effekter på borgernes sociale funktionsniveau, men den største effekt ses særligt hos unge mellem 25-34 år samt borgere som har haft symptomer i kortest tid. Når man ser på borgernes egen oplevelse af tilbuddet, svarer 97 procent, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse. De konkrete forbedringer, de selv oplever stemmer ydermere overens med metodens målsætninger. Implementeringsprocessen er opdelt i fire forskellige faser:
- Afklaringsfasen: Vurdering af i hvor høj grad de udvalgte borgere er parate til at gennemgå SFT.
- Forberedelsesfasen: Forberedelse af kommunen ift. udførelsen af færdighedstræningen.
- Aktiv implementeringsfase: Udførelse af selve SFT
- Forbedringsfasen: Analyse, vurdering og formidling af erfaringer
Metode
Metoden er afprøvet i ni kommuner, hvor der i alt er gennemført 46 SFT-forløb, hvor der tages udgangspunkt i 19 af disse i rapporten. Evalueringen er sket på baggrund af spørgeskemaer ved forløbets start, afslutning og seks måneder efter endt forløb, hvor hhv. 234 og 194 borgere har besvaret de sidstnævnte. Spørgeskemaerne har til formål at måle borgernes sociale færdigheder, recovery og trivsel generelt. Herudover er der også foretaget interviews for at understøtte spørgeskemaet med mere kvalitative kilder.