Medvirkning i psykisk helse- og rusarbeid
Borgerinddragelse er et praksis- og forskningsfelt i vækst inden for mange forskellige fag og discipliner. Denne bog kaster derfor lys over nogle af de forandringer, øget borgerinddragelse kan medføre, og hvilke forandringer der skal til for at det bliver en succesrig forandring.
Indhold
Politiske retningslinjer og forskning har de senere år lagt vægt på betydningen af at ansætte personer med brugererfaring, fx er der sket en fremvækst i antallet af peer-medarbejdere. Det kan føre til helt nye sundheds-, social-, og velfærdsydelser. For at lykkes kræver det en holdningsændring og et kulturelt skifte som anerkender menneskelig erfaring som viden med samme gyldighed som andre former for viden.
I denne bog har forfatterne ønsket at se nærmere på, udforske og beskrive hvilke ændringer det medfører både for brugerne selv, pårørende, de som arbejder inden for social- og sundhedsområderne (både peer-medarbejdere og øvrige ansatte), de som styrer ydelserne og områderne, og de som forsker inden for feltet.
De empirisk orienterede kapitler i bogen er skrevet af bidragsydere fra forskellige forsknings- og praksisfelter, som misbrugsområdet, psykiatrien, familieterapi, pædagogik, folkesundhedsvidenskab, børne- og ungepsykiatrien, minoriteters sundhed, samisk sundhedsforskning, demensområdet og socialt arbejde.