Marte Meo - udviklingsstøttende samspil mellem mennesker
Marte Meo er latin og betyder ‘ved egen kraft’. Marte Meo er en interaktionsanalysemetode, der anvender video til at forbedre, etablere eller reetablere udviklingsstøttende samspil mellem mennesker. Du kan læse mere om metoden i denne bog.
Indhold
Ved hjælp af videooptagelser og samspilsanalyse kan Marte Meo fremme og støtte kontakt og samspil mellem mennesker. Metoden har fokus på samspillets udviklingsstøttende kvaliteter og tager udgangspunkt i de ressourcer, der allerede er til stede i samspillet. Grundlaget for metoden er et anerkendende menneskesyn.
Det særlige ved netop Marte Meo er, at metoden udelukkende tager udgangspunkt i det præcise og aktuelle samspil og de personer, der søges hjælp til. Det er disse personer – fx børn, elever eller demensramte – der anviser, hvilket samspil omsorgspersonerne – fx forældre, pædagoger, folkeskolelærere eller social- og sundhedsassistenter – skal tilbyde.
Bogen er inddelt i tre, hvoraf den første del tager udgangspunkt i metoden overordnet set – hvordan man gør i praksis, og hvilke overordnede tanker metoden bygger på. Anden del er uddrag og beskrivelser af en lang række Marte Meo-forløb, som forfatterne har fået kendskab til og er blevet inspireret af gennem årene. Der er kapitler om hhv. Marte Meo inden for 0-6-årsområdet, i folkeskolen og i ældreplejen. Den tredje del henvender sig specielt til studerende.
Pernille Roug og Jane Larsen er begge uddannede Marte Meo-terapeuter og -supervisorer. De har hver især mange års erfaring med metoden både i pædagogisk praksis og som undervisere.