Socialpædagogerne
sl.dk Fagligt fokus Socialpæda­gogen Faglige selskaber Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Socialpædagoger
  3. Uddannelse og kompetenceudvikling

Humanistisk palliation: teori, metode, etik og praksis

Hvordan udvikles og understøttes humanisme inden for den palliative indsats? Denne bog tager afsæt i det enkelte menneskes konfrontation med alvorlig sygdom og død. Bogen giver indblik i forskellige praksisformer og forståelsesbaggrunde samt relevante tematikker inden for feltet.

Indhold

Bogen introducerer teorier, metoder, etikker og praksisformer i forbindelse med den palliative indsats. Centralt for den palliative indsats er, at den sidste tid bliver så værdig og fredfyldt som muligt. Derfor er det vigtigt, at de professionelle, der i den sidste tid skal hjælpe de døende og deres pårørende, er fagligt og menneskeligt klædt på til opgaven.

Bogen understreger, at uddannelse og kompetenceudvikling bør være en central prioritering, således at den humanistiske palliation er af høj kvalitet – i den forbindelse påpeges det, at dette er en mangelvare i Danmark. Bogens formål er at bidrage til en videreudvikling af det humanistiske palliative fag- og praksisfelt i Danmark, herunder at forbedre den palliative indsats over for syge og døende.

Bogen er inddelt i fem sektioner herunder:

  1. Faglige perspektiver: Denne sektions kapitler belyser forskellige faglige perspektiver, der blandt andet trækker på sociologien, gerontologien, demografien, psykologien og eksistenspsykologien.
  2. Etiske opfordringer: Kapitlerne under denne sektion forholder sig til forskellige etiske udfordringer i forbindelse med livets afslutning, for eksempel diskussionen om aktiv dødshjælp, værdighed og den juridiske ramme for den palliative indsats.
  3. Filosofi, terapi og trøst: I forlængelse af anden sektion belyses hvordan mennesker finder mening blandt andet i samværet med - og omsorgen fra andre.
  4. Det palliative felt i teori og i praksis: Denne sektion indeholder en række bidrag, der kan inspirere til den palliative praksis og uddannelse i relation til praksis. Der kastes lys over den palliative indsats som tværfaglig, og det belyses hvordan andre faggrupper end den sundhedsprofessionelle kan bidrage blandt andet til den ”sociale palliation”.
  5. Øvrige perspektiver og tematikker: Den sidste sektion belyser hvordan etnicitet, kultur og religion har betydning for hvordan døden opfattes. Derudover diskuteres behovet for kulturelle kompetencer i den palliative indsats.

Bogen henvender sig til alle, der enten arbejder med eller har interesse for det palliative fag- og praksisfelt, og som gerne vil blive klogere på en række af de praktiske, personlige, teoretiske og tematiske problematikker, der knytter sig hertil.

Lærebøger og værktøjer
Forfatter
  • Michael Hviid Jacobsen (red.)
  • Karen Marie Dalgaard
Årstal
2011
Udgiver
Hans Reitzels Forlag, 445 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Bestil Find på bibliotek.dk

Se også

Palliativ indsats i den kommunale pleje

PAVI - Palliativt Videnscenter, 80 sider 2012

Anbefalinger for den palliative indsats

Sundhedsstyrelsen, 81 sider 2011
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Palliativ indsats til familier med børn og unge med livsbegrænsede eller livstruende tilstande – et litteraturstudie

PAVI, Videnscenter for Rehabilitering og Palliation, 55 sider 2015
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne www.sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000 vidensbank@sl.dk
Socialpædagogerns Vidensbank