For mental sundhed: et nyt perspektiv. ABC for mental sundhed: fra retorik til handling
Hvad har betydning for menneskers oplevelse af mental sundhed og hvordan kan vi fremme dette? Det er nogle af de aspekter Statens Institut for Folkesundhed kaster lys på i denne bog om mental sundhed.
Indhold
Bogen, udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, giver en dybdegående indsigt i mental sundhedsfremme, herunder hvordan man konkret kan arbejde med mentalt sundhedsfremmende indsatser på både individ- og samfundsniveau.
På baggrund af et stigende antal psykiske lidelser er et øget fokus på mental samfundsfremme yderst relevant. I bogen påpeges det bl.a. at psykiske lidelser vil udgøre den største sygdomsbyrde på verdensplan allerede i år 2020. Formålet med bogen er derfor at knække denne kurve ved at stille skarpt på, hvordan vi får skabt de rette rammer for, at vi holder os mentalt sunde.
Bogen er inspireret af en forskningsbaseret indsats i Australien, som henvender sig til befolkningen som helhed. Det er en tilgang, som har vist sig at være mulig at implementere og udbrede i stor målstok, og som samtidig har vist sig bæredygtig.
Bogen er inddelt i to dele:
- I første del, For mental sundhed - et nyt perspektiv, skrevet af Vibeke Koushede, gives en detaljeret introduktion til centrale begreber herunder sundhed, salutogenese, sundhedsfremme, mental sundhed og mental sundhedsfremme. Begreberne indgår i en holistisk ramme, hvor samspillet mellem krop og psyke og mellem individ og samfund belyses.
- I den anden del, ABC for mental sundhed - fra retorik til handling, skrevet af Line Nielsen og Vibeke Koushede, eksemplificeres hvordan man som forening, organisation eller kommune kan arbejde med mental sundhedsfremme i praksis. Her præsenteres bl.a. den australske model Act-Belong-Commit (ABC), hvis formål er at opfordre befolkningen til at gøre noget for at styrke egen og andres mentale sundhed, og samtidig fokusere på de omgivende rammer der bedst sikrer betingelser for dette. Tilgangen bygger på tre principper herunder a) at gøre noget aktivt, b) at gøre noget sammen, og c) at gøre noget meningsfuldt.
Bogen henvender sig til alle, der ønsker dybdegående kendskab til den kompleksitet mental sundhedsfremme indeholder – både teoretisk og i praksis.