Dialog og deltagelse i byudvikling
Hvordan skaber man gode rammer for arbejdsliv, hverdagsliv, erhvervsliv, kulturliv og fritid? Og hvordan kan det skabes på en bæredygtig måde? Denne rapport belyser arbejdet for at skabe attraktive byer gennem dialog med fx borgere. Menneskers liv og udfoldelse står her centralt.
Indhold
Byer udgør rammer om menneskers liv og trivsel. Tilgangen til byudvikling har tidligere været præget af fysiske planer og strukturer, som primært udførtes blandt planlæggere og fagfolk. De seneste år er der sket en udvikling på dette område i form af større fokus på hvordan mennesker bruger byen.
Dialog og aktiv byudvikling er afgørende for byens attraktivitet. Dette indebærer en aktiv dialog mellem professionelle aktører og byens borgere og interessenter for derved at skabe de bedste betingelser for at udvikle bæredygtige byer, hvor fokus er menneskers liv og udfoldelse. Dialogen beskrives lige frem som en del af den motor, der er med til at drive projekterne. Endvidere kræver byudvikling kræver professionelle kompetencer, tværfaglig tilgang og faglig rådgivning igennem alle byudviklingens faser.
Rapporten beskriver fire strategiske afsæt, som giver konkrete eksempler på det udbytte, der kan komme ud af arbejdet med dialog og deltagelse i byudvikling herunder:
- Skab ejerskab og forankring gennem systematisk dialog og deltagelse
- Brug midlertidige aktiviteter som anledning til dialog deltagelse
- Etablér partnerskaber med lokale aktører
- Afstem forventninger gennem kommunikation og synlighed
Hver af de ovenstående afsæt, samt tilhørende anbefalinger, gennemgås i fire overordnede kapitler i rapporten.
Rapporten bygger på erfaringer, som Realdania By har gjort sammen med de kommunale og statslige partnere i byudviklingsprojekterne Køge Kyst, FredericiaC, Ringkøbing K, Kvæsthusprojektet samt Sankt Annæ Projektet.
Er du interesseret i byudvikling for og med mennesker, så kan denne rapport være relevant læsning for dig.