Perspektiver på det gode liv
Dette er erfaringerne og materialet fra et af ni projekter, der alle er støttet af ”Puljen for Kompetenceudvikling” under Socialstyrelsen. Puljen for kompetenceudvikling er et nationalt program under ”Bo-Liv” til styrkelse af indsatsen på Botilbud. I alt har ni projekter, 16 kommuner og næsten 1.700 medarbejdere været involveret i støttede projekter i perioden 2010–2012.
Indhold
Rapporten omhandler et udviklingsprojekt på Center for Udviklingshæmmede i Assens Kommune (CUA) i perioden 2010-2012. Den beskriver medarbejdernes og ledelsens bestræbelser for at sætte borgernes gode liv i centrum i forbindelse med deres indflytning i egne boliger. I denne periode har CUA systematisk haft fokus på, hvordan man i hverdagen har kunnet videreudvikle en pædagogisk praksis med udgangspunkt i den enkelte borgers liv i egen bolig. Rapporten er ikke en evaluering af projektforløbet og dets resultater, men en fremstilling af perspektiver på Projekt det gode liv, hvor rapporten skiftevis stiller sig i borgernes, de pårørendes, organisationens og de forskellige grupper af professionelle medarbejderes perspektiver.
Projekt det gode liv udmundede i et afslutningsseminar, hvor det fremtidige fælles menneskesyn og værdigrundlag, som CUA skal forpligte og udvikle deres professionelle arbejde på, blev offentliggjort.
Du kan læse mere om ”Puljen for Kompetenceudvikling” og ”Bo-Liv” på Socialstyrelsens hjemmeside
Konklusion
Eftersom rapporten ikke er en evaluering, formulerer rapporten ikke håndfaste konklusioner på baggrund af projektet. I stedet fremlægges en række perspektiver på baggrund af de gennemførte aktiviteter og uddannelsesforløb, fremanalyseret bl.a. på baggrund af udtalelser fra medarbejdere og beboere.
Derudover udstikker rapporten i fremadrettede potentialer og udfordringer for projekt det gode liv taget i forhold til organisationsudvikling og kulturel forandring.
Metode
Rapporten er baseret på erfaringer fra projektets tre-årige periode, et omfangsrigt skriftligt dokumentationsmateriale af projektets aktiviteter udarbejdet af UCL konsulenterne Kirsten Skøtt, Ida Schwartz og Signe Thorhauge samt skriftlige bidrag fra medarbejdere.
Efter projektets afslutning er der gennemført fire fokusgruppeinterview med medarbejdere, udviklingsagenter og faglige koordinatorer fra Lindebjerg samt daglige ledere og teamlederen fra hele CUA, i alt med ca. 35 personer. Endelig er der gennemført interview med fire pædagoger om to borgeres livshistorie. I citater fra interview er navne anonymiseret.