Brugerindflydelse på dagsordenen
Dette er erfaringerne og materialet fra et af ni projekter, der alle er støttet af ”Puljen for Kompetenceudvikling” under Socialstyrelsen. Puljen for kompetenceudvikling er et nationalt program under ”Bo-Liv” til styrkelse af indsatsen på Botilbud. I alt har ni projekter, 16 kommuner og næsten 1.700 medarbejdere været involveret i støttede projekter i perioden 2010–2012.
Indhold
Under temaet ”Når borgeren sætter dagsordnen” har Kolding Kommune og Billund Kommune ønsket, at borgerne skulle sikres mere direkte indflydelse på de projekter, kommunerne igangsætter. Gennem en række cases og erfaringer blev det til inspirationskataloget Brugerindflydelse på dagsordenen – Et inspirationskatalog om brugerindflydelse i tilbud til mennesker med udviklingshæmning.
Hæftet tager forskellige temaer og sætter dem i relation til de udfordringer og løsninger, der findes med brugerinddragelse. Blandt andet kommer pjecen ind på klassiske udfordringer mellem individuelle og professionelle hensyn i forhold til kærlighed, mad, nærvær, støtte, fritid og teknologi.
I projektet har der været fokus på, at de enkelte tilbud skulle finde deres egen måde at arbejde med brugerindflydelse på. En måde, der gav mening i forhold til de særlige forhold, der gør sig gældende på de enkelte tilbud, og som er en naturlig forlængelse af deres tidligere arbejde med emnet.
Under projektet er der udarbejdet en række øvrige produkter til inspiration og dokumentation. Herunder oprettelse og drift af Facebooksiden Når beboerne sætter dagsordenen, artiklen Facebook er også for udviklingshæmmede, film om projektets resultater og erfaringer, diverse seminarer og oplæg om projektet.
Du kan læse mere om ”Puljen for Kompetenceudvikling” og ”Bo-Liv” på Socialstyrelsens hjemmeside
Konklusion
Når beboerne sætter dagsordenen har haft til formål at sikre kvalitets- og kompetenceudvikling på de deltagende bo- og dagtilbud og har udfordret bostedernes eksisterende praksis i forhold til brugerindflydelse. “Vi er begyndt at bestemme mere”, siger en beboer, der har deltaget i projektet. Og så enkelt kan formålet med projektet siges. Det vil sige at skabe grundlag for positiv personlig udvikling hos de enkelte beboere og give dem mulighed for at forme bostedernes praksis og medarbejdernes arbejdsopgaver. Projektet skulle være med til at sikre, at det er beboerne, der sætter dagsordenen for deres liv på bostederne.
Metode
Aktiviteterne i projektet har primært været målrettet medarbejdere og beboere på bostederne samt sekundært beboernes pårørende. Medarbejdere og beboere, der har deltaget i projektet, har interviewet hinanden på tværs af tilbuddene for at få indblik i hinandens forskellige måder at arbejde med brugerindflydelse på. Inspirationskataloget er kommet til verden på baggrund af disse interviews.