Bag om borderline
Bag om borderline er en vigtig samling betragtninger over borderline-personlighedsforstyrrelse, som den opleves indefra. Læs om de dynamikker, der udspiller sig inden i borderlineren og mellem borderlineren og hendes omgivelser
Indhold
"Åh nej, nu kommer der endnu en af dem, der ikke mener det".
Sådan kan kommentaren lyde på psykiatrisk afdeling, når borderlineren kommer ind efter det syvende selvmordsforsøg. Borderlineres adfærd er tit uforståelig for omgivelserne. Borderlineren er uforudsigelig, selvdestruktiv og ustabil.
Personer, der lider af borderline-personlighedsforstyrrelse, er krævende patienter i det psykiatriske system. Det fordrer tid og tålmodighed at trænge ind til årsagen til deres forstyrrelse.
Karin Dyhr er eller rettere var Borderline-patient og har sat ord på mange af de frustrationer, som man oplever som patient og med en diagnose, som både er behandlingskrævende, men på den anden side ofte bliver overset eller sat til side for patienter med mere her og nu krævende diagnoser.
I bogen sættes behandlingen under debat. Gennem indgående beskrivelser af hendes egne oplevelser i psykiatrien, kombineret med adskillige autentiske indslag fra medpatienter, som har skrevet til hende pr. mail, belyses hvordan forskellige behandlingstiltag virker eller ikke virker.
Gennem sin historie gør Karin Dyhr op med psykiatriens mangeårige forsøg med at gøre behandlingen uafhængig af personlig kemi og nærhed. Netop den opnåede personlige kemi og forståelse kombineret med årelang tålmodighed og ikke mindst behandlerens stadige bevarelse af håbet for helbredelse, er grundlaget for, at Karin Dyhr i dag kan skrive tidligere foran sin patientrolle. Som tidligere patient er bogen hård at læse, fordi man ofte i sine tanker vender tilbage til svigt-oplevelser eller erkendelser af, at den gang kunne de have handlet anderledes. Det er håbet, at rigtig mange behandlere vil læse og forstå budskaberne i bogen, for nok skal patienter ikke behandles ens, men mange behandlere vil givetvis få ændret ved deres opfattelser af, hvad der er godt for patienterne.
Bogen er et forsøg på at give både den ansatte i psykiatrien og borderlineren selv større mod på at udforske og være nysgerrige over for borderlinerens somme tider temmelig overvældende adfærd. Dermed kan den borderline-lidende forhåbentlig opnå en indsigt, som kan hjælpe i processen hen imod et bedre liv.