Recovery-orienteret rehabilitering. Vejledning til praksis. Koncept for strategisk udvikling og omlægning af socialpsykiatrien
Vejledningen kan give målrettede og handlingsanvisende guides til personerne, som arbejder med recovery-orienteret rehabilitering i socialpsykiatrien
Indhold
Dette er en vejledning til, hvordan en kommune kan arbejde med recovery-orienteret rehabilitering. Vejledningen er udviklet under initiativet ”Partnerskab om strategisk udvikling og omlægning af socialpsykiatrien”, der er gennemført fra 2019 til 2022 af Socialstyrelsen. Det er en del af satspuljeinitiativet ”Styrket kvalitet i indsatsen i socialpsykiatrien”, som havde til mål at skabe et kvalitets- og kompetenceløft af socialpsykiatrien ved at styrke recovery-orienteret rehabilitering som faglig tilgang. Forskning viser, at tilgangen kan bidrage til, at flere mennesker kommer sig og trives.
Vejledningen er udviklet for at skabe en fælles forståelse og et fælles sprog for recovery-orienteret rehabilitering på tværs af initiativets fire partnerskabskommuner (Roskilde, Rudersdal, Herning og Randers) og deres ledere og medarbejdere i socialpsykiatrien.
Vejledningen kan give målrettede og handlingsanvisende guides til henholdsvis socialpsykiatriens strategiske ledelse, til ledere og medarbejdere i myndighed og på tilbudsområdet, til borgere der modtager støtte i socialpsykiatrien og til socialpsykiatriens samarbejdspartnere.
Vejledningen kan give en dybdegående forståelse af recovery-orienteret rehabilitering, som ligger til grund for det samlede koncept. Den giver også et samlet overblik over forskelle og sammenhænge i den faglige tilgang på tværs af socialpsykiatriens medarbejdergrupper.
I vejledningen beskrives recovery-orienteret rehabilitering gennem otte retningsgivende principper, der løbende er blevet kvalificeret og afprøvet i partnerskabskommunerne.
Principperne er følgende:
- Tag udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme
- Fokusér på borgerens ressourcer
- Inddrag borgernes netværk og de almene fællesskaber
- Mød borgerne med åbenhed, tillid og respekt
- Hjælp borgerne så tidligt som muligt
- Arbejd koordineret med borgernes samlede livssituation
- Følg op, så indsatsen altid er den rette
- Brug viden og metoder, der virker
De fremhæver i vejledningen vigtigheden i, at alle medarbejdere i socialpsykiatrien samarbejder om at understøtte borgernes recovery. Herudover gennemgår de den faglige forståelse af recovery-orienteret rehabilitering, som er baseret på de betydningsfulde elementer for recovery, som forskning peger på.
Afslutningsvis bliver principperne uddybet med udgangspunkt i ”Hvad – princippet betyder”, ”Hvorfor – kommunen skal arbejde med princippet." Her beskrives det lovgivnings- og vidensmæssige grundlag og ”hvordan – princippet påvirker praksis." Her kan man se, hvordan princippet omsættes i praksis.