Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Socialpædagoger
  3. Social Kapital

Forsøg med ansættelse af medarbejdere, brug af frivillige og brug af mentorer med brugerbaggrund i den regionale og kommunale indsats

Hvilken virkning har det, når mennesker med egne erfaringer fra regional og kommunal psykiatri fungerer som peer-støtte på blandt andet sengeafsnit og botilbud?

Indhold

Tre partnerskaber har tilsammen afprøvet seks forskellige modeller for peer-støtte i den regionale og kommunale psykiatri.
De tre partnerskaber er forankret i Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden.

I evalueringsrapporten har du mulighed for at læse mere om resultaterne af indsatserne i de seks modeller, hvor mennesker med egne erfaringer fra regional og kommunal psykiatri fungerer som peer-støttegivere på blandt andet sengeafsnit og botilbud.

 

Konklusion

Analyse af det indsamlede datamateriale peger på, at projektet har opfyldt målsætningerne i forhold til de organisatoriske samt de borgeroplevede mål.

Dog har der været et forholdsvist lille antal respondenter, hvilket man skal have in mente, når man ser på resultaterne.

I forhold til de borgeroplevede mål, har der været progression i borgernes recoveryproces. Peer-støttemodtagerne har givet udtryk for, at brugen af peer-støttegivere har givet dem håb og en følelse af kontrol over eget liv. 

Virkningen kan ligeledes ses i form af, at peer-støttemodtagerne har fået et forbedret socialt netværk og oplever større åbenhed i forhold til psykiske vanskeligheder.

Borgere, som har fungeret som peer-støttegivere, har også oplevet progression i forhold til deres recoveryproces. De har oplevet en afstigmatisering i forhold til deres psykiske vanskeligheder og har desuden en oplevelse af at få styrket deres identitet gennem funktionen som peer-støttegiver.

I forhold til virkningen i organisationslivet viser undersøgelsen, at der har været en tydelig ændring i tilgangen til den enkelte borger. De tre projekter har medført, at sprogbrugen er blevet anderledes og det lader til, at mødet med den enkelte borger har ændret karakter. Organisationerne oplever en øget recoveryunderstøttende kultur på arbejdspladsen, hvor øget fokus og forståelse for borgerens situation og mindre skelsætning mellem borgere og behandlingssystem samt imellem traditionelle faglige grænsesætninger gør sig gældende.

Metode

Temaerne i analysedelen er udvalgt ved dels at skele til CHIME-modellen og dels ved en grounded theory-inspireret metode, hvor temaerne er identificeret ud af det analyserede datamateriale.

CHIME er betegnelsen for en række betydningsfulde og fremmende, tværgående elementer for recoveryprocesser. Elementerne er: Connection, Hope, Identity, Meaning and Empowerment. I denne evaluering er elementerne inddraget, der hvor de tydeligt træder frem af datamaterialet. Elementer, der ikke er trådt tydeligt frem af datamaterialet, indgår ikke.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Socialstyrelsen
Årstal
2018
Udgiver
Socialstyrelsen
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download

Se også

Peer-støttens resultater

Projekt peer-støtte i Region Hovedstaden, 45 sider 2018

Peer til peer i arbejdet med udsatte mennesker

Statens Institut for Folkesundhed, SDU, 24 sider 2016

Implementeringsguide af CTI-metoden

VIVE, 26 sider 2018
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank