De stærke samfund - Social kapital i Skandinavien
I denne bog argumenteres der for, at social kapital er årsagen til Danmarks velfærdssamfund. Den stigende ulighed, den større opsplitning af samfundet og et svagere formaliseret samspil mellem frivillige organisationer og det offentlige truer landets sociale kapital og dermed dens velfærd.
Indhold
I bogen gennemgås de centrale elementer i social kapital med vægt på tillid og foreningsnetværk. Hvilken betydning social kapital har haft på Danmarks demokrati, innovation og vækst belyses, samt hvordan den sociale kapital har udviklet sig. Ifølge bogens forfatter skyldes velfærden i de skandinaviske lande social kapital, som bl.a. er kommet til udtryk i samarbejdet mellem statslige institutioner og frivillige organisationer. I forbindelse med den økonomiske krise er velfærdsstaten imidlertid blevet kritiseret og angrebet fra flere sider. Dette er ifølge forfatteren et problem, da stigende ulighed er et af de største problemer i forhold til at bevare den sociale kapital som en kollektiv ressource. Hvilket er nødvendigt, da social kapital er en vigtig ressource i forhold til Danmarks konkurrenceevne. Social kapital styrker nemlig evnen til at koordinere og styre processer i både offentligt og privat regi.
Bogens forfatter er lektor i politisk sociologi ved Århus Universitet. Bogen henvender sig til alle politisk interesserede og frivilligt engagerede.