Udviklingen i frivilligt arbejde 2004-2012 – foreløbige analyser
Her kan du læse om de foreløbige resultater for en undersøgelse om udviklingen af danskernes frivillige arbejdsindsats fra 2004-2012. Undersøgelsen viser, at når man måler omfanget af frivilligt arbejde på nøjagtig samme måde, som det blev gjort i 2004, er der en stabilitet i befolkningens deltagelse i frivilligt arbejde.
Indhold
Dette arbejdsnotat redegør for nogle foreløbige resultater fra en igangværende undersøgelse af udviklingen i danskernes frivillige arbejde fra 2004 til 2012. Resultaterne skal tages med forbehold, da analyserne endnu ikke er endeligt afsluttet. Formålet med det samlede forskningsprojekt er at belyse ændringer i den danske befolknings frivillige indsats siden 2004. I arbejdsnotatet belyses nogle udvalgte hovedresultater fra undersøgelsen af den danske befolknings frivillige arbejde:
- omfanget af frivilligt arbejde i den danske befolkning
- de frivilliges sociodemografiske og økonomiske profil
- sammenhængen mellem foreningsmedlemsskab og frivilligt arbejde
- det frivillige arbejdes regi
- ikke-vestlige indvandrers frivillige arbejde
I undersøgelsen anvendes samme afgrænsning af frivilligt arbejde, som blev lagt til grund for befolkningsundersøgelsen i 2004. Frivilligt arbejde forstås altså som en aktivitet, der:
- er ulønnet (dog med mulighed for kompensation for udgifter)
- er frivillig (fx ikke aktivering)
- udføres i en organisatorisk sammenhæng, som godt kan være en offentlig eller privat virksomhed
- er til gavn for andre end en selv og den nærmeste familie
- er aktiv (dvs. medlemskab af en organisation er ikke nok).
I løbet af foråret 2014 udkommer en samlet rapport fra forskningsprojektet, der mere grundigt dokumenterer undersøgelsens resultater.
Konklusion
- Ca. en tredjedel af befolkningen i alderen 16 år og derover udfører frivilligt arbejde.
- I 2012 svarede i alt 38 % bekræftende på, at de arbejder frivilligt. Af dem har 35 % arbejdet frivilligt inden for det seneste år og 25 % inden for den seneste måned. Disse andele er de samme, som viste sig i undersøgelsen fra 2004.
- 20 % af de medvirkende oplyser, at de har haft tidsafgrænset frivilligt arbejde, som fx hjulpet med at afvikle et sportsarrangement eller en festival, samlet penge ind én dag til en bestemt organisation, inden for det sidste år. Hvis man inddrager tidsafgrænset frivilligt arbejde, er det 43 % af befolkningen over 16 år, som har udført frivilligt arbejde.
- Idrætsområdet er det absolut største område, idet 11 % af den voksne befolkning har arbejdet frivilligt på dette område inden for det seneste år.
- Herefter følger bolig og lokalsamfund (fx i beboer- og grundejerforeninger) og kulturområdet. På hvert af disse to områder har 5 % af befolkningen lagt en frivillig indsats inden for det seneste år.
- 3 % af befolkningen har arbejdet frivilligt inden for det sociale område.
- Det er udvalgs-, bestyrelsesarbejde eller rådsarbejde, der er den mest hyppigt nævnte frivillige arbejdsopgave. 18 % af den voksne befolkning har deltaget i sådant arbejde i 2012.
- Næstmest hyppige aktivitet drejer sig om rent praktisk arbejde (fx rengøring, indkøb, køkken- eller caféarbejde, vedligeholdelse eller kørsel). 15 % af de frivillige har udført denne form for arbejde.
- 12 % har udført sekretariatsarbejde eller administrativt arbejde (fx mailkorrespondance, telefonpasning, vedligeholde hjemmeside, referatskrivning, bogføring eller registrering af nye medlemmer eller frivillige). Lige så store andele har deltaget i frivillig oplysnings- eller informationsvirksomhed samt i aktiviteter omfattende uddannelse, undervisning, holdlederskab eller instruktion.
- 2 % svarer, at de har lavet frivilligt arbejde på nettet. Her tænkes der på artikler til Wikipedia eller rådgivning via en chatfunktion.
- De frivillige har i gennemsnit anvendt 16 timer inden for den seneste måned på frivilligt arbejde. Der er imidlertid en meget stor spredning på, hvor megen tid der anvendes på frivilligt arbejde. Fx har halvdelen af de frivillige brugt mindre end 10 timer inden for den seneste måned, og hver fjerde har brugt mere end 20 timer.
- I 2004 havde de frivillige i gennemsnit anvendt 17 timer inden for den seneste måned på frivilligt arbejde. I 2012 er det som nævnt 16 timer i gennemsnit. Der synes således at være tale om en mindre nedgang i den gennemsnitlige tid, som bliver anvendt på frivilligt arbejde.
Metode
Undersøgelsens kvantitative data er indhentet gennem telefoninterview med et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 16 år og derover. Undersøgelsen blev gennemført i efteråret 2012 og havde en svarprocent på 67 svarende til 2.809 opnåede svar. For at opnå større viden om ikke-vestlige indvandrers frivillige arbejde blev der endvidere foretaget en oversampling af respondenter fra denne gruppe, hvilket resulterede i yderligere 960 gennemførte interview. Kun ikke-vestlige indvandrere, som har opholdt sig mindst fem år i Danmark, og som har tilstrækkelige danskkundskaber til, at interviewet kunne gennemføres på dansk, deltog i denne del af undersøgelsen.