Interviewundersøgelse - Den kommunale finansering af voksenhandicapområdet
Kommunernes evaluering af udviklingen på voksenhandicapområdet siden 2007.
Indhold
Denne undersøgelse fokuserer på udviklingen i finanseringen af voksenhandicapområdet siden strukturreformen i 2007.
Konkret bliver repræsentanter fra 13 kommuner bedt om at forholde sig til:
- Aftrapningen af refusionsordningen for særligt dyre enkeltsager
- Ændringer i handicapkriteriet i den mellemkommunale udligningsordning
- Indførelse af budgetgaranti på det specialiserede sociale område
Undersøgelsen bygger på 13 kvalitative interviews med repræsentanter for 13 kommuner, som alle har det til fælles, at de oplever væsentlige udfordringer på det specialiserede sociale område.
Konklusion
Undersøgelsen viser bl.a. følgende resultater:
- De 13 kommunerne oplever generelt en manglende basisfinansiering af det overtagne område og føler, at især omkostningerne til køb af pladser hos andre kommuner stiger mærkbart og ustyrbart i disse år.
-
Kommunerne har ikke forestillet sig, hvor komplekst et opgaveområde de overtog, hvor stor en vifte af tilbud, de skal kunne levere, og omkostningerne forbundet hermed.
- De fleste kommuner arbejder målrettet efter så høj en grad af selvforsyning som overhovedet muligt. De mindre kommuner frygter konsekvenserne heraf med hensyn til forsyningssikkerhed og kvalitet.
-
Kommunerne ønsker at beholde en central refusionsordning for de meget dyre sager, og ser ikke nogen rimelig logik i nedtrapningen af refusionsgrænserne fra 2007 til 2010. De meget dyre sager er nemlig de sværeste at billiggøre.
- Kommunerne vil typisk tabe 2/3 af indtægterne ved aftrapningen af refusionsordningen.
- Kommunerne forventer ikke at få en bedre finansiering ud af en ændring af udligningsordningens handicapkriterium.
-
Voksen‐handicap og psykiatriforvaltningerne forventer generelt ikke at få andel af en forhøjelse af bloktilskuddet, hvis der indføres budgetgaranti eller lignende på området.
Metode
Undersøgelsen bygger på kvalitative interviews med 13 kommuner. Kommunerne er blevet valgt ud fra beregninger, der viste, at de, alt andet lige, måtte være pressede på det specialiserede sociale område.
De 13 kommuner er: Slagelse, Esbjerg, Holbæk, Lolland, Brøndby, Svendborg, Gladsaxe, Kalundborg, Bornholm, Odsherred, Faxe, Morsø, Norddjurs.