Projekt ”Evaluering, Dokumentation og Kvalitetsudvikling”
Om evaluering, dokumentation og kvalitetsudvikling i forvaltningen og på de socialpædagogiske arbejdspladser
Indhold
Denne rapport henvender sig til alle, der har interesse i at igangsætte projekter om evaluering, dokumentation og/eller kvalitetsudvikling.
Formålet med projektet har været at igangsætte og udvikle evaluering og dokumentation i forvaltningens regi og derigennem bidrage til kvalitetsudvikling af den faglige indsats.
Det overordnede mål har været at styrke den praksisorienterede evaluering, og derigennem bidrage til forankring af en evalueringskultur i såvel Social- og Psykiatriforvaltningen som i institutionerne.
I rapporten beskrives først baggrunden for projektet og formålet med rapporten. Herefter beskrives nøje projektets mål og arbejdsopgaver under fire overskrifter:
- Udvikling af praksisforskning (evaluering, dokumentation, kvalitetsudvikling) på driftsenhederne
- Evaluering og dokumentation af projekter og tilbud inden for det sociale og psykiatriske område
- Opbygning af faglige netværk
- Etablering af et eksternt netværk (i driftsenhedernes regi).
Til sidst beskrives evalueringens resultater ud fra fem synsvinkler: Forvaltningen, driftsenheder/institutioner, arbejdsgruppen, projektleder og kursusdeltagere.
Konklusion
Overvejende har projektet været præget af en god organisering, været godt modtaget og implementeret på institutionerne med stor tilfredshed hos deltagerne. Fire hovedkonklusioner kan uddrages af projektet til fremtidig brug:
- Evalueringskulturen er indstiftet. Kursusdeltagerne har fået større lyst/inspiration til at arbejde videre med dokumentation i egen praksis.
- Evalueringskulturen mangler stadig forankring. Den ledelsesmæssige forankring skal styrkes ved fremtidige lignende projekter, så opgaven ikke bliver noget, hver enkelt skal finde tid til i den daglige drift/praksis.
- Organiseringsformen med en projektleder og en arbejdsgruppe har understøttet projektet internt (i forvaltningen) og eksternt (i institutionerne). Projektlederen har indledende haft høj synlighed, og senere indtaget en mere tilbagetrukken rolle som evaluator, sparringspartner og tovholder. Arbejdsgruppen har koordineret på tværs af kontorerne og fungeret som sparringspartner for projektlederen.
- Der har været synlige forskelle på projektets forankring/succes driftskontorerne imellem. Kontorerne har ikke prioriteret opgaven ligeligt. I spørgeskemaundersøgelsen (se under metode) fremgår det, at kursusdeltagerne fra de områder, hvor opgaven er blevet prioriteret højt, også har haft det største udbytte.
Metode
Udvikling af dokumentation og kvalitetsudvikling på institutionerne er blevet organiseret som praksisforskning, forstået som praktikere, der arbejder med dokumentation af egen faglig indsats ved hjælp af almindeligt anerkendte videnskabelige metoder.
For at støtte de medarbejdere, der på systematisk vis ønsker at arbejde med kvalitetsudvikling i egen praksis, er medarbejderne blevet tilbudt såvel kurser som individuel konsulentbistand. Kurserne er organiseret i en kombination af seminarer og gennemførelse af egne projekter under individuel vejledning.
Endelig har der været mulighed for foredrag og temadage for de enheder, der er interesseret i området og har ønsket en introduktion til forskellige måder at gribe det an på.
Evalueringens kvalitative del bygger på:
- semistrukturerede interviews med projektleder samt i alt otte medarbejdere i social- og psykiatriforvaltningen
- fokusgruppeinterviews med henholdsvis kolleger til og ledere for projektmagere.
Den kvalitative del suppleres af en spørgeskemaundersøgelse med 17 kursusdeltagere fra et kursus, der strakte sig over et år.