Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Socialpædagoger
  3. Ledelse

Pædagogisk ledelse på erhvervsuddannelserne

Pædagogisk ledelse er kommet i fokus på erhvervsuddannelserne, senest med aftalen fra februar 2014 om en reform af erhvervsuddannelserne, hvor pædagogisk ledelse ses som en central faktor i arbejdet med at sikre bedre og mere attraktive uddannelser.

Indhold

Du kan i denne rapport læse om erfaringerne med pædagogisk ledelse på erhvervsuddannelserne. Pædagogisk ledelse har et særligt fokus, nemlig et fokus på kerneopgaven, det vil sige på undervisningen og arbejdet med eleverne på skolen. Pædagogisk ledelse handler derfor om at sikre kvaliteten og udviklingen af undervisningen og understøtte lærerne i deres arbejde med eleverne.

Rapporten kigger på, hvordan pædagogisk ledelse forstås på skolerne, hvilke redskaber der står til rådighed i forbindelse med pædagogisk ledelse, og hvilke forhold der har betydning for mulighederne for at løfte de pædagogiske ledelsesopgaver.

Konklusion

Rapporten konkluderer på baggrund af de kvalitative interview, at:

  • der er øget behov for pædagogisk ledelse: Det har været et gennemgående synspunkt i interviewene, at pædagogisk ledelse hidtil ikke har været så meget i fokus på skolerne. Dels fordi andre ledelsesopgaver, især økonomistyring, har haft førsteprioritet mange steder, dels fordi lederne ikke har været tilstrækkeligt klædt på til opgaven med pædagogisk ledelse. Undersøgelsen viser dog, at der er et stigende behov for pædagogisk ledelse, blandt andet på grund af den stigende forskellighed i elevgruppen, der stiller større udfordringer til undervisningen.
  • der er behov for kompetenceudvikling og sparring: Undersøgelsen viser, at de fleste skoler i øjeblikket er i gang med at tilrettelægge og gennemgå pædagogisk kompetenceudvikling for lederne. Rapporten konkluderer dog, at skolerne skal se på deres muligheder for at støtte de pædagogiske ledere blandt andet gennem tilbud om sparring eller coaching.
  • ledelse af teams er en vigtig brik i pædagogisk ledelse: Undersøgelsen viser, at organiseringen af lærerne i teams opleves som vigtigt i forhold til arbejdet med at skabe fælles retning for undervisningen, da teamorganisering kan give anledning til, at lærerne er mere sammen om undervisningen og udnytter hinandens kompetencer bedre. Rapporten konkluderer, at der er et behov for at se på, hvordan man kan udvikle lærernes teamsamarbejde, så teamene bliver velfungerende arbejdsfællesskaber.
  • fælles didaktisk og pædagogisk grundlag og lokale undervisningsplaner er et afgørende grundlag for pædagogisk ledelse: Et fælles grundlag kan sikre en fælles referenceramme for lederens dialog med lærerne om deres arbejde og danne afsæt for fælles diskussioner i de enkelte teams og afdelinger og på tværs af disse.
  • brugen af undervisningsobservation kan benyttes til undervisningsevaluering: Undersøgelsen viser, at udbredelsen af undervisningsobservation er begrænset på skolerne. Både lærere og ledere giver dog udtryk for, at de ønsker, at undervisningsobservation og pædagogisk sparring fremover skal fylde mere som metode til at understøtte fællesskabet omkring arbejdet med undervisningen. Undervisningsobservation kan blandt andet foregå ved, at lederen overværer lærernes undervisning og efterfølgende giver sparring, eller ved at lade fx udpegede lærere gøre det.

Metode

Rapportens undersøgelse bygger på kvalitative interview med ledere på forskellige niveauer af erhvervsskolernes organisation samt fokusgruppeinterview med henholdsvis ledere og lærere.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Danmarks Evalueringsinstitut
Årstal
2014
Udgiver
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), 104 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

De næste ledere – en guide til at udvikle ledertalenter i kommuner og regioner

Væksthus for ledelse 2010

Faglig bæredygtighed og pædagogisk ledelse – Første delrapport

CVU Storkøbenhavn 2004

Guide til god ledelse

Væksthus for ledelse, 39 sider 2012
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank