Dirigent eller dukke? Lederen i reformstaten
Når ledere i det offentlige skal leve op til alt fra strammere nationale regler over medarbejdernes ønsker om faglig autonomi til enkeltsager i medierne, har de forskellige måder at reagere på. Disse reaktionsmåder belyses i denne bog.
Indhold
Denne bog undersøger, hvordan offentlige ledere reagerer på reformer i en tid, hvor vi lever i en reformstat, og bogen viser, hvordan der er flere måder at håndtere det daglige krydspres på.
I bogen introduceres du for begrebet at "ompakke ledelses- og organisationselementer", så der bliver råderum til i en vis grad at blive dirigenter frem for dukker. Denne ompakning indebærer, at lederne har stor viden om deres medarbejderes kompetencer, faglighed og handlemuligheder, stor viden om kravenes formål og stor viden om målgruppen, og via analysen kan den offentlige leder lære, hvilke handlemuligheder der rent faktisk er.
Bogen tager udgangspunkt i det sociale område, men eksemplerne på, hvordan ledere på dette område reagerer på reformkrav, medarbejderkrav og borgerkrav som henholdsvis dirigenter eller dukker, kan overføres til andre offentlige områder.
Bogen indeholder følgende afsnit:
- Det specialiserede socialområde
- Grundmodel for tilpasning i reformstaten
- Det specialiserede socialområde i reformstaten
- Enkeltsager, bureaukratiseringscirkel og ledelse
- Ledelse af tilpasning - pakning af logikker
- Pakkemønstre på det specialiserede socialområde
- Pakkemønstre og organisatoriske tilpasninger
- Udviklingen på det specialiserede socialområde i de kommende år