Letfærdig og løsagtig - Kvindeanstalten Sprogø 1923-1961
En af Danmarks bedst kendte småøer Sprogø, midt i Storebælt, var i årene 1923-1961 ø-anstalt for 'moralsk defekte' kvinder under åndssvageforsorgen. Ø-anstalten var beregnet på antisociale åndssvage kvinder, hvis adfærd var præget af 'letfærdighed og løsagtighed'.
Indhold
Du kan i denne bog læse om, hvem denne 'Sprogø-pige' var. Gennem en konstruktion af den tids journaler, korrespondancesager, artikler og lovgivning fremstilles ikke kun fortællingen om 'Sprogø-pigen', men også fortællingen om fortællerne, det vil sige overlæger, forstanderinder, politikere/lovgivere, familie, presse med flere.
I fremstillingen er der lagt særlig vægt på journalens fortællinger. Det centrale aspekt er, hvordan de ledende professionelle fortolkede deres opgave, hvordan de opbyggede praksis på baggrund af en forestilling om, hvordan samfundet kunne forbedres, og hvordan de begrundede de beslutninger, der blev truffet i forhold til den enkelte indsatte kvinde.
Fortællingen om kvindeanstalten på Sprogø er en lokalhistorie med mange facetter af interesse også for nutidens praktik på det sociale og pædagogiske område.