Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Socialpædagoger
  3. Historie

Kan vi lære noget af historien? - En handicaphistorisk fortælling om den samfundsmæssige indsats til mennesker med fysisk og psykisk samt psykosociale funktionsnedsættelser fra cirka 1800 til omkring 2005

Om udviklingen i den samfundsmæssige indsats for mennesker med udviklingshæmning og sindslidelser fra 1800-tallet og frem til serviceloven i 1998.

Indhold

I dette essay kan du læse et historisk udviklingsperspektiv over den samfundsmæssige indsats for mennesker med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser eller mennesker med psykosociale funktionsnedsættelser. Disse mennesker omtaler vi i daglig tale som mennesker med udviklingshæmning og mennesker med sindslidelse. Essayet belyser den historiske udvikling fra den store institutionalisering i 1800-tallet og frem til serviceloven i 1998.

Formålet ha,ed essayet er at indkredse de skiftende forhold og vilkår, samfundet tilbyder anderledes mennesker. Fra et optimistisk syn på mulighederne for at "helbrede" eller "forbedre" de pågældende og deres vilkår – en håbets tankegang – til et pessimistisk syn, hvor hovedsigtet bliver at beskytte samfundet mod de åndssvage, der betragtes som farlige og kriminelle. Herefter følger efterkrigstidens reaktion på og kritik af de former for institutionalisering og behandling, der var gængs. Afsluttende peges på betydningen af normaliseringsprincippet og dets indflydelse med hensyn til at udvikle nye muligheder for anderledes mennesker i lokalmiljøet, som senere blev afløst af afinstitutionalisering, rettighedsprincipper og medborgerskab. Afrundende kastes et blik i krystalkuglen for at udpege nogle af fremtidens udfordringer.

Essayet er et supplement til den vidensopsamling på voksenhandicapområdet som Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, gennemførte i 2011.

Metode

Essayet og oversigten bygger på eksisterende dansk handicapforskning. I 2006 udarbejdede SFI en litteraturoversigt over særforsorgens udlægning. Forfatterne til dette essay har i høj grad trukket på dette litteraturstudie og suppleret denne læsning med de få ph.d.- og doktorafhandlinger, der i Danmark beskæftiger sig med den handicaphistoriske udvikling tilbage til 1800-tallet. De har i særlig grad trukket på forskning, der har haft den samfundsmæssige indsats som omdrejningspunkt og i langt mindre grad trukket på afhandlinger, der alene har haft handicapbevægelsernes udvikling som centralt omdrejningspunkt.

Lærebøger og værktøjer
Forfatter
  • Ditte Sørensen
  • Niels Rosendal Jensen
Årstal
2012
Udgiver
Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, 59 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Lærebøger og værktøjer;

Kan vi lære noget af historien? - En handicaphistorisk fortælling om den samfundsmæssige indsats til mennesker med fysisk og psykisk samt psykosociale funktionsnedsættelser fra cirka 1800 til omkring 2005

Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, 59 sider 2012
Undersøgelser og evalueringer;

Herre i eget hus? - Udviklingen i kommunale botilbud til handicappede og sindslidende 2008-2014

KREVI - Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut, 38 sider 2012
Undersøgelser og evalueringer;

Markedsanalyse - botilbudsområdet: Kommunernes køb og salg af pladser til voksne handicappede og sindslidende

KREVI - Det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut, 36 sider 2012
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank