Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Socialpædagoger
  3. Arbejdsmiljø

Tidsmiljøet i grænseløst arbejde

Forskningsprojektets omdrejningspunkt er spørgsmålet om, hvordan tid og psykisk arbejdsmiljø hænger sammen under grænseløse arbejdsvilkår.

Indhold

I forskningsprojektet "Tidsmiljøet i grænseløst arbejde" deltog seks forskellige arbejdspladser, der ønskede at gøre en indsats, for at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Forskningsprojektets afsæt var forståelsen af det grænseløse arbejde som en tendens, der ikke kun rummer nye udviklingsmuligheder, men også belastninger i arbejdsmiljøet. På belastningssiden kan grænseløst arbejde beskrives negativt som arbejde, der ikke har fast og forudsigelig arbejdstid, ikke altid foregår på arbejdspladsen, ikke har synlig ledelse eller faste faggrænser. På udviklingssiden kan det beskrives positivt som arbejde, der er tidsmæssigt fleksibelt, har ingen rumlige begrænsninger og hvor der er mangfoldighed i normer og arbejdsorienteringer.

Tidsmiljøet er et nyt begreb. I og med at arbejdslivet har forandret sig, giver det ikke længere mening kun at se på tid som registrerede timer og minutter. Undersøgelsen viser også, at et af de gennemgående problemer er normen om, at vi altid skal være tilgængelig samtidig med, at det er op til den enkelte at afgøre, hvor hurtigt man skal svare på henvendelser. At have selvforvaltning af arbejdstid kan i medarbejdergrupper give tidskonflikter, afbrydelser, forstyrrelser og dårlig koordinering. 

Konklusion

Begrebsmæssigt har projektet udviklet en ny og mere helhedsorienteret måde at relatere tid i arbejde til arbejdsmiljøforholdene. Der er udviklet en metode til at beskrive, forstå og forklare tidsmiljøet gennem udfoldelse af tidssociologiske begreber: øjeblikkelig tid, udvidet nutid, fragmenteret tid, mellemrumstid, tidskonflikter, hurtig tid, langsom tid m.fl. Med den nye forståelse af tid er tid i arbejdet ikke reduceret til noget målbart, men også subjektivt oplevet. Dette skaber grundlag for praktiske forbedringer af tidsmiljøet, hvilket kan fremme et godt arbejdsmiljø.

Metode

Grundlaget for de seks casestudier er et tidssociologisk litteraturstudie med særlig henblik på udvikling af metode til at observere og interviewe om tidsmiljøet. Forskningsprojektets seks arbejdspladser var fordelt indenfor tre sektorer: To fremstillingsvirksomheder, to virksomheder indenfor oplevelsesøkonomi og to grundskoler.

Forskning
Forfatter
  • Henrik Lund
Årstal
2012
Udgiver
Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv, Roskilde
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter

Se også

Forskning;

Tidsmiljøet i grænseløst arbejde

Center for Arbejdsmiljø og Arbejdsliv, Roskilde 2012
Undersøgelser og evalueringer;

Arbejdsmiljø - En undersøgelse af socialpædagogers arbejdsmiljø

Socialpædagogernes Landsforbund, 97 sider 2014
Undersøgelser og evalueringer;

Arbejdsmiljø og helbred i Danmark - Resumé og resultater

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA, 164 sider 2013
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank