Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Socialpædagoger
  3. Arbejdsmiljø

Ondt i muskler og led - spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led

I denne rapport beskrives hovedresultaterne fra en spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led blandt offentligt ansatte.

Indhold

Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført som en forberedelse til en kampagne for at styrke forebyggelse af smerter i led og muskler på offentlige arbejdspladser. Kampagnen er igangsat blandt andet med websiden jobogkrop.dk. Undersøgelsens formål er at afdække, hvor udbredt smerter i muskler og led er blandt offentligt ansatte, hvilken viden offentligt ansatte har om smerter i muskler og led, samt hvilke holdninger offentligt ansatte har til smerter i muskler og led. Undersøgelsen bygger på svar fra 2.500 respondenter fra følgende brancheområder: Administration, undervisning, socialområdet herunder ældreområdet, børne- og ungeområdet, voksenområdet, sundhedsområdet m.fl. De ansatte er blevet spurgt, dels om de har et arbejde, hvor de sidder mest eller går og står - dels om de har fysisk tungt eller hurtigt arbejde, eller om de har løfte- eller bærearbejde. Svarene er opdelt, så tungt eller hurtigt arbejde sammen med løfte- eller bærearbejde betegnes som fysisk anstrengende arbejde, mens stillesiddende, stående og gående arbejde kædes sammen med, at arbejdet ikke er fysisk anstrengende.

Konklusion

Generelt er der få af de adspurgte, som angiver sit arbejde som fysisk hårdt. Der er flest fra ældreområdet og rengøringsområdet, som gør dette. Ansatte, som arbejder med børn og unge samt arbejder med voksne på socialområdet, angiver dog i højere grad, at de har fysisk anstrengende arbejde i forhold til det samlede gennemsnit fra de inddragede brancheområder.

Til trods for, at de færreste angiver, at deres arbejde er fysisk hårdt, viser undersøgelsen, at mange af de offentlige ansatte har ondt i nakke og ryg. Mange svarer ligefrem, at smerterne begrænser deres aktivitet i hverdagen. Ved spørgsmålet: Har du indenfor de sidste fire uger haft ondt i nakken? Svarer 52 % ad de udspurgte ansatte fra sektoren Børne- og ungeområdet ja. I voksensektoren svarer 57 % ja til dette spørgsmål. Svarene omkring smerter i ryggen indenfor de sidste fire uger ligger på henholdsvis 58 og 59 %. De fleste ansatte giver udtryk for, at arbejdspladsen ikke lægger vægt på forebyggelse af smerter. I rapporten påpeges det dog, at de adspurgte, som har angivet, at deres arbejde er fysisk hårdt, samtidig er dem, som svarer ja til, at arbejdspladsen fokuserer på forebyggelse. Undersøgelsen viser samtidig, at mange ansatte har konkret viden om, hvordan de kan forebygge smerter i led og muskler – særligt ansatte på sundhedsområdet angiver dette.

I rapporten konkluderes det, at resultaterne fra undersøgelsen peger på nogle temaer, som er vigtige at inddrage for at styrke forebyggelsen af smerter i muskler og led: 

  • Markant mange er positive over for træning og fysisk aktivitet
  • Mange er usikre på, om det er godt at gå på arbejde trods rygproblemer
  • Mange er usikre på, hvilke konsekvenser rygproblemer har for helbred og livssituation
  • Mange er i tvivl, om det er bedst at hvile eller være aktiv, når man har ondt i ryggen.

Metode

Undersøgelsen er gennemført i september og oktober 2010 af Videncenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Danmarks Statistik. Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 4.000 offentligt ansatte, hvoraf 2.500 respondenter svarede. Rapporten indeholder en deskriptiv analyse af hovedresultaterne med vægt på de mest markante forskelle mellem brancher og jobgrupper.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Videncenter for Arbejdsmlijø
Årstal
2011
Udgiver
Videncenter for Arbejdsmiljø
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Ondt i muskler og led - spørgeskemaundersøgelse om arbejde og smerter i muskler og led

Videncenter for Arbejdsmiljø 2011
Undersøgelser og evalueringer;

Arbejdsmiljø og helbred i Danmark - Resumé og resultater

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA, 164 sider 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Ulighed i sundhed 2013

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 2013
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank