Arbejdsbyrde og social kapitals betydning for vold og trusler fra borgere
I denne undersøgelse belyses sammenhængen mellem arbejdsbyrde og risikoen for vold og trusler på arbejdspladsen
Indhold
Denne undersøgelse havde til formål at undersøge sammenhængen mellem arbejdsbyrde og risikoen for vold og trusler fra borgerne, samt om arbejdspladsens sociale kapital kan udgøre en buffer, som forebygger og modvirker denne risiko.
Konklusion
Studiet viser en direkte sammenhæng mellem arbejdsbyrde og risikoen for vold og trusler fra borgerne. Jo større arbejdsbyrde, des større risiko for vold og trusler. Gruppen med størst arbejdsbyrde var i gennemsnit udsat for vold og/eller trusler fra borgerne i 5,4 ud af årets 12 måneder, mens det tilsvarende gennemsnit for gruppen med mindst arbejdsbyrde var 3,6.
Studiet viser desuden, at arbejdspladsens sociale kapital i en vis udstrækning kan fungere som buffer for at forebygge risikoen for vold og trusler fra borgerne, samt modvirke den negative effekt af stor arbejdsbyrde. Særligt høj social kapital medarbejderne imellem er værd at fremhæve, da den forebygger risikoen uanset arbejdsbyrdens størrelse.
Metode
Studiet undersøgte 1.823 socialpædagoger (rekrutteret blandt Socialpædagogernes medlemmer, der arbejder på voksenområdet) med månedlige spørgeskemaer hen over et år.