Hvad tjener du? Åbenhed om løn på arbejdspladsen
Hvad er holdningerne til lønåbenhed på danske arbejdspladser og hvorfor er lønåbenhed vigtigt for ligestilling? I denne rapport kan du bl.a. læse om emnets aktualitet, rettigheder i forbindelse med lønåbenhed og danskernes holdninger til lønåbenhed.
Indhold
Rapporten kortlægger samtaler om løn på danske arbejdspladser herunder hvor udbredt samtaler om løn er blandt ansatte samt begrundelser for at tale eller ikke tale om løn.
Ifølge Institut for Menneskerettigheder bidrager større åbenhed om løn til at afdække vilkår i forhold til løndannelse, dels forskelsbehandling i forhold til race, hudfarve, religion, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Åbenhed om løn kan således bidrage til opnåelse af ligeløn.
Rapporten indeholder både en kortlægning med fokus på lønåbenhed og en kvalitativ interviewanalyse, hvor konkrete oplevelser med lønåbenhed belyses.
Endvidere kan du læse Institut for Menneskerettigheders anbefalinger til konkrete initiativer, der skal bidrage til større åbenhed om løn og dermed øget ligestilling.
Konklusion
Rapporten konkluderer blandt andet at:
- Løn er tabu på danske arbejdspladser.
- Seks ud af ti medarbejdere taler ikke med deres kollegaer om, hvad de tjener.
- Tilbageholdenhed begrundes ofte med, at løn betragtes som en privat sag, at løn er kompliceret og at det anses som upassende at tale om løn.
- Der er bred interesse for større åbenhed om løn. Dog angiver hver femte, at intet kan få dem til at tale løn med deres kollegaer.
- Reglerne understøtter lønåbenhed. Ikke desto mindre kender knap halvdelen ikke til ligelønsloven, herunder at ansatte har ret til at videregive oplysninger om deres egen løn til enhver.
Metode
Rapporten er baseret på både kvalitative og kvantitative data i form af en spørgeskemaundersøgelse og kvalitative interviews.